Rutin – avagy ismétlés a tudás atyja

A napi rutin kifejezés, ahogy a stressz is egyre népszerűbb kifejezésekké váltak az évek során. Nem véletlen, hogy a 2 dolgot együt emlegetem…

Egy fix állás, a határidők bizony jótékony hatással lehetnek még egy kreatív, alkotó emberre is! Egyrészt megszabadít a létbizonytalanság érzésétől, (hiszen megélhetést biztosít, ezáltal felszabadít a stressz alól, és a figyelem a kreativitásra összpontosulhat), másfelől az unalom, vagy a rendszertelenség bizony olyan, mint a női táska: mindegy mekkora, mert úgyis megtöltjük. Bármekkora is legyen, szabad helyet úgysem találsz benne… Akárcsak az idő… Ha kevés van magunkra, akkor be tudjuk osztani, ha sok, sokszor elfolyik észrevétlen.

Most, hogy egy ideje az otthoni teendőkkel tudok foglalkozni, azon kaptam magam, hogy az elvileg paradicsomi állapot, mint a vattacukor szétomlik a számban. Ritmust, rendszert kívántam az életembe, a mindennapokba, ezért az elmúlt időszakban sokat foglalkoztatott a rutin kérdés.

Jó dolog egy napi (reggeli és esti), heti, esetleg havi, évszakos és évi rutint kiépíteni, ezáltal sokkal kiegyensúlyozottabb leszel, és jobban fogod tudni mit mikor érdemes, vagy éppen muszáj megtenned ahhoz, hogy kényelmesen éld meg a hétköznapokat. Legalább otthon ne kelljen stresszelned, hogy valami váratlan munka rádszakad, hogy mindig harmóniában maradhass önmagaddal.

Ha mindent megcsinálsz idejében, és használat után visszateszel a helyére, sok felesleges stressztől kímélheted meg magad, és még időt is spórolsz! Ehhez azonban szükséged lesz tudni mire van szükséged valójában, és mi az ami feleslegesen kallódik, vagy éppen megbújik az otthonodban. Ami szükséges, szereted és használod, mindennek legyen állandó helye! Amit nem, attól válj meg! Tudom, ez a megválás valamitől lehet egészen nehéz feladat is, jómagam nagyon szeretem a szép tárgyakat, a praktikus tárgyakat, de egy fontos dolgot észrevettem velük kapcsolatban: képes két tárgy összeadni az energiáit, és képes kioltani is. Ezeket mindig igyekszem figyelembe venni. Továbbá az ember rengeteg hasznos dolgot talált ki, és fel az életben, döntsd el, neked személy szerint melyekre van szükséged. Sok tárgyról sajnos kiderül, hogy nem váltja be a hozzá fűzött reményt, vagy talán hasznos lenne, de folyton elfelejted használni. Mindig próbálj meg, amennyire csak lehet minimálban gondolkozni, és amid csak van, mindenedet használni!

Gondold át mit fogsz a héten főzni, mik azok a kedvenc ételek, amiket nagyjából váltogatsz, akkor akár előre be is tudsz vásárolni. Határozd meg naponta körülbelül mennyi időt tudsz főzésre szánni? Mik azok a tartós élelmiszerek, gyógyszerek, tisztálkodási és tisztítószerek amikből jó ha van otthon? Vagy a hét melyik napja a legalkalmasabb számodra a növények locsolására, friss ágynemű felhúzására, törölközők kicserélésére, mosásra, vasalásra, vagy ha van – éppenséggel a kertre. Ahhoz hogy ezeket a dolgokat kisujjból kirázd, sokat segít a rutin kiépítése.

Ha valamilyen cselekedetet hat héten át gyakorolsz, a szokásoddá, azaz rutinoddá válik –  ezt követően már nem kell erősen koncentrálnod rá, hogy el ne felejtsd megtenni, mert magától megy.
Ha egy szokást hat hónapig gyakorolsz, akkor „rituálévá” válik – ez azt jelenti, hogy ha valamilyen okból kifolyólag épp nem teheted meg, amit már megszoktál, hiányozni fog, és rosszul érzed magadat nélküle.

Ha a napi, heti rutinodba új szokásokat tervezel bevezetni, nagyon fontos, hogy tedd lehetővé, és kényelmessé magad számára ezt az új szokást. Legyen ez például egy egyszerű cél, mondjuk, hogy többet kívánsz olvasni az eddigieknél. Legyen a táskádban egy jó könyv, amit utazás közben bármikor kézbevehetsz. Vagy: szeretnéd észben tartani a házassági évfordulód: Akaszd ki a naptáradat egy jól látható helyre, például ajtó, és már év elején jelöld be rajta a jeles dátumot. Ahhoz, hogy a bevezetni kívánt szokástól mit remélsz, hogyan fogja befolyásolni az életed, arra mindig tudnod kell a választ, mindig szem előtt kell tartanod, mivel ez fog téged motíválni abban, hogy kitarts újdonsült szokásod mellett.

Szerezz egy barátot, akivel közösen együtt vágtok bele valami új dologba, például végigcsináltok egy tánctanfolyamot, hogy legközelebb már kényelmesen érezzétek magatokat, mikor egy társasági eseményen felszólal a kedvenc számotok. Azért lehet fontos, hogy ne csak egyedül vágj bele, mert egy másik személy tovább motíválhat téged abban, hogy tuti megcsináld, amit elterveztél.

Még egy fontos dolog! Egyszerre ne akarj túl sok dolgon változtatni, haladj lépésről lépésre – sokkal előrevezetőbb!

A rutin és a listák

Érdemes tehát lista formájában összeírni, rendszerezni a feladataidat, a bevásárlásokat a havi fix kiadásokat, filmeket, zenéket, amiket hétköznap szeretsz nézni / hallgatni, amiket Karácsonykor, vagy amikre szeretsz, és tudsz táncolni. Írhatsz listát utazáshoz, pakoláshoz, rendrakáshoz, és rend fenntartáshoz, ünnepekhez, jeles alkalmakohoz például születésnapi zsúr, esküvő. Megkönnyítheted a dolgod, ha előre tervezel, ki jön hozzátok és kihez mentek Ti át ünnepekkor, vagy kit, milyen ajándékkal szeretnél megajándékozni, milyen értékben? Egy szó, mint száz, ha listát írsz, nem fog kimaradnii semmi…

A reggeli rohanásban és este fáradtan érthető, hogy nehezen mennek a monoton rutinfeladatok. A felnőtteknek is, gyerekeknek (a figyelemzavaros, ADHD-s, vagy sajátos nevelési igényű gyermek számára különösen) könnyebbséget jelent, ha a szavak mellett képek is megerősítik őket az elvégzendő feladatokban. A képes pipálós lista végigvezet a tennivalókon, segìt fenntartani az érdeklődést, támogatja az önállósodást. Ha laminált papírra nyomtatod, akasszd jól látható helyre! A sikeresen teljesített feladatot minden alkalommal letörölhető filccel pipáld ki!

Amennyire lehet környezettudatosság vezéreljen, és a rutinodba épüljenek be olyan egyszerű apróságok, mint például legyen minden táskádban zsebre hajtogatható vékony szatyor, nejlon helyett, továbbá zöldség, gyümölcs vásárláshoz újrahasználható zsákok, az autód csomagtartójában rekeszes tároló. Ha van kerted, kezdj el komposztálni, és ne a kommunális szemétbe dobd a konyhai hulladékot, így az jóval kevesebb lesz, és nem utolsó sorban nem bűzölög. Érdemes a tejtermékek csomagolásait kiöblíteni mielőtt kidobnánk, például a tejfölös dobozt, mert a tejtermékek erjedése könnyen fintort csal az arcunkra, különösen nyáron.

A rutin kiépítésének, a listák megtervezésének az a lényege, hogy előre tisztában legyél azzal, mi fog történnni, az adott feladathoz mire lesz szükséged? Mint mikor a naptáradba beírod, hogy július 8.-án találkozol egy ritkán látott barátnőddel, és a terv, hogy korcsolyázni mentek. A lista egy szándéknyilatkozat arról, hogy mit tervezel aznap csinálni, de működhet úgy is, hogy kipipálgatod azokat a dolgokat, melyekkel már elkészültél. A listaírás nagy előnye, hogy könnyen le tudod magadat ellenőrizni. hogy a terv szerint haladsz-e? Mert a listáknak van egy célja. A célok nagyon különfélék lehetnek: például leadsz 20 kg-ot, minden héten felhívod anyukád, havonta lemosod az aútót, több időt töltesz a barátaiddal, stb. Hogy elérd a célod, nem kell mindent folyamatosan fejben tartanod, és ez nagy könnyebbség! Minél jobban tudod ki is vagy valójában, milyen életet szeretnél élni, annál könnyebben fog menni ezen listák megttervezése, sőt a hozzájuk való alkalmazkodás is.

A listák és a naplóírás összefonódni látszik, ha például hálanaplót vezetsz. Ez egyébként nagyon jó dolog, próbáld ki, mert működik! Írj össze minden este 5 dolgot, amiért aznap hálás voltál! Hadd idézzek Oprah Winfrey Amit biztosan tudok című könyvéből, mert a legelkeseredettebb pillanatokból is megmenthet a hála:

“Több jót sugárzunk ki magunk felé, ha arra figyelünk, amink van, és nem arra, hogy mit hiányolunk.” (…) “Mondj köszönetet! Azért mert olyan erős a hited, hogy nem kételkedsz benne, hogy a legnagyobb bajból is ki tudsz keveredni. Azért, mert tudod, hogy Isten még a vihar közepén is elhelyezett egy szivárványt a felhők közé. Köszönd meg, hogy megérted, nincs az a gond, ami kifogna a Mindenhatón. Mondj hát köszönetet!”

Újítás vagy rutin?

A rutin bevezetésében ugyanaz a jó, ami rossz is lehet benne. Ahogy nem jó csak rutinból tanítani, mert a gyerekek mindig mások, és szívvel, lélekkel többre mehetünk, ugyanígy a hétköznapokban is érdemes nagyon átgondolni, mi az amiben érdemes újítani, vagy helyet hagyni a változtatás lehetőségének. A rutin kiépítése leginkább arra való, hogy átlássuk a teendőinket, az anyagi helyzetünk, a kapcsolataink, és mindezek által önmagunkat objektíven tudjuk elhelyezni a világban. Az újítás és a rutin folyton az egyensúlyt keresik. A rutin könnyen fásulttá teheti az embert, ezért ne feledkezz meg arról se, hogy mindig újraértékelheted a szokásaidat, mindig adj lehetőséget az újnak, légy nyitott, körültekintő, hallgass meg másokat, de ne csak rájuk hagyatkozz, döntsd el, Neked mi a legjobb, és amennyire lehet légy spontán! Emlékezz arra, hogy minden rugalmas, és változékony, hát légy te is az, és ne légy magaddal túl szigorú! Végy példát a bambuszról, mely nem dacol a széllel, engedi, hogy fésülje, szinte földre terítse, majd ha eláll, úgyis visszaegyenesedik. Ezzel szemben a fák igazán csak erdőt alkotva tudják megteremteni a biztonságot maguknak, egyedül védtelenek, hiába erősek, dacolnak a széllel, az képes gyükerestől kitépni őket. Légy tehát rugalmas, az egy nagyon jó tulajdonság, és keresd a hasonló emberek társaságát! Ne a muszáj dolgok határozzanak meg, és ne útáld a teendőid, legyen szó mosogatásról, vagy bármiről, Ha csak igyekszel túl lenni a dolgokon, nincs belőle igazi köszönet, sőt mivel nem szívesen állsz neki, le fogod ritkítani az alkalmakat, sőt talán el is hagyod amennyire lelkiismereted engedi.

Mindent amit csinálsz igyekezz szívvel, szeretettel, sőt élvezettel csinálni! Ha így teszel, jó energiák fogják átjárni az otthonod, a főztöd, a kerted, ezeket az energiákat adod át a családodnak, szeretteidnek. Például tűzz ki egy  napot, amikor valami újdonságot készítesz a netről, magazinból, vagy épp kedvenc szakácsod könyvéből. Érdemes lehet újítani tisztítási módszereinken, tisztítószereinken is, elolvasni mit írnak ma mindezekről, hiszen annyit változik a világ, sok az újdonság, a technikai fejlődés talán már megoldott olyan dolgokat, melyekre sajnálod az időt.

Rám gyakorolt hatások forrása:

  • Oprah Winfrey: Amit biztosan tudok
  • Fokti Laura vlogjai
  • https://kincsesfuzet.hu/tag/napi-rutin/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.