Őszi teendők

Tudom, hogy általában az emberek évi két alkalommal szoktak nagytakarítást végezni, tavasszal és ősszel, én mégis valamiért úgy érzem minden évszak megérdemli, hogy tisztasággal ünnepelve várjuk. Minden évszakra jó felkészülni, minden évszaknak megvan a maga szépsége, egyedisége, a maga csábító, és örömteli lehetőségei, amit igazán csak akkor tudunk megélni ha hagyunk időt kikapcsolódásra, szórakozásra is. Hogy kipihenten élvezhessük az évszakok adta lehetőségeket, pillanatokat, szánjunk időt nagyjából az évszakokat megelőző nagytakarításokra.

Sajnos ha ezt a szót halljuk nagytakarítás, majdnem rögtön el is megy atőle a kedvünk. Ez egy rosszul belénk rögzült első reakció, amin érdemes változtatnunk. A muszáj dolgokban van csak igazán szükségünk motiváltságra, ezért először hadd említsek meg egy közismert történetet a gyerekkorból: Bizonyára emlékszel Tom Sawyer-re, a kalandjaira, aki egy szép nyári napon egy 30 méter hosszú, 3 méter magas kerítés kifestését kapja feladatul. Persze semmi kedve hozzá… Az utálatos munkát végül a cimboráival végezteti el, mert a kerítésfestést a világ legnagyobb bulijának állítja be. Nem arra akarlak csábítani, hogy másokkal végeztesd el a saját teendőidet, habár nyilvánvalóan nagy segítség lehet, ha takarítónőt tudsz fogadni, inkább motíválni szeretnélek, ahogy Tom Sawyer tette a barátaival. Ez az eset megtanította Tomot arra, hogy munka az, amit meg kell tenni, és szórakozás, amit önként vállal az ember. Legyen tehát a nagytakarítás inkább önként vállalt szórakozás, semmint nyűg.

És igen sokkal gyorsabb, és szórakoztatóbb lehet, ha van segítséged… Az ember sokszor nem szeret egyedül szembenézni nagy feladatokkal, amik úgy érzi meghaladják képességeit. Hidd el ez megoldás lehet arra, hogy ne szakadj meg, sőt élvezd is a feladatokat! Vond be a családod, de felvetheted az ötletet a barátnők körében is. Fogjatok össze, segítsetek egymásnak! Ha kicsik még a gyerekek, könnyebb a takarítás nélkülük – esetleg vigyázhattok egymás gyerekeire! Tűzzetek ki pontos időpontokat a feladatok elvégzéséhez, és azokat osszátok fel egymás között! Nem feltétlen a fürdőszoba kitakarítására gondolok, de az ablakpucolás, szekrények áttörlése, könyvespolcok rendezgetése, valaminek a le-, vagy átfestése együttműködésben is történhet. Talán elsőre merésznek tűnik az elképzelés, hiszen manapság annyira törekszünk a rendre, a tökéletes megjelenésre, a makulátlan otthonra, hogy kissé elszigetelődtünk, és nehezen mutatjuk meg egymásnak a nehézségeinket. Mindenben szolgáltatást látunk, ami drága, de segítséget nem szokás kérni, inkább elvégezzük a dolgokat egyedül. Butaság. A nagyszüleink idejéből  volt a kaláka. Kalákába mentek, önkéntes alapon ingyen, segítő szándékkal bizonyos alkalmi munkákra összeálltak, mint például aratás, házépítés, majd kölcsönösen visszasegítették egymást. Vegyetek példát a régiektől, és vegyétek sorra egymás otthonait, így mindennel gördülékenyen, és időhatékonyan fogtok végezni. Több kéz gyorsan halad, sőt könnyebb nekiállni, mint egyedül! Munka közben tegyétek be kedvenc zenéiteket, legyen az pörgős, vagy lágy, biztosan ösztönözni fog titeket. Időnként megállhattok pihenni is, megihattok egy jó teát, vagy ünnepeljétek meg a közös munkátokat egy jó ebéddel, finom süteménnyel. Érdemes a házigazdának készülni ezekre a napokra, hisz háláját könnyen kifejezheti a segítségért. 

További inspirációt jelenthetnek az évszakok nyújtotta örömök. 

Tavasszal kezdődik a kert-szezon, ilyenkor minél több időt szeretek kint tölteni a szabadban, biciklizni, fényképezni (végre nem fagy le a kezem közben). inkábba a ház külső felelületeivel, és a kert karbantartásával, ha szükséges kerítés, és házfestéssel – foglalkozom, illetve megkezdem a nagy mosásokat, a nyári holmik felfrissítését.

Nyári nagytakarítás

Ősszel például kiváló időnk lehet kirándulni, városokat felfedezni, feltérképezni, beülős kávézókat, cukrászdákat keresni a barátainkkkal, tököt faragni, gesztenyét sütni, és úgy általában vacsora partikat adni, házibulit rendezni, tüzet gyújtani, bográcsozni, szalonnát sütni, filmnézős estéket beiktatni. Az őszi nagytakaríás felkészít arra az időszakra, amikor a hideg, és a korai sötétedés miatt beszorulunk a négy fal közé. Télen hidegben kevesebbet szellőztetünk, ezért fontos ősszel alaposan kitakarítani. Télen számottevően lecsökken az életterünk, így nem mindegy mennyire érezzük majd magunkat komfortosan. Akinek kertje van, az tudja, hogy ameddig csak jó az idő, a kerti teendőknek úgyis szívesebben áll neki. Érdemes kihasználni a kellemes napsütést, és minél többet kint lenni a természetben.

Télben úgyis bekuckózik az ember, jól esik bent a melegben, kényelemben pakolgatni, válogatni. ilyenkor úgyis előtérbe kerülnek a belső terek. Érdemes átvizsgálni a tárolóhelyeket, felkészülni a télre, behordani a virágokat. Furcsán érint mindig, mikor leszűkül az életterünk a fűthető helyiségekre, hiszen jó időben főleg kint vagyunk a szabadban. A kerti grill, és napozóágyak, a napernyő, a kerti bútorok, minden várja, hogy téli pihenő helyére tegyem.

ELŐKÉSZÜLETEK

Lista készítés: Ahhoz hogy minél szebb végeredményt érjünk el, és valóban megújuljon az otthonunk, talán  először egy listára lesz szükségünk, mert a nagytakarítás némi szervezést igényel, Könnyebb lesz mindent leellenőrizni, mint folyamatosan fejben tartani. A listára feljegyezheted, mire lesz szükséged, ki, mikor, és miben fog tudni segíteni neked, miket tudsz kiszervezni, vagy mi az amit este, munka után is meg tudsz valósítani 10-20 percben. Előre kitalálhatod, hogy körülbelülbelül mennyi időt szánsz az egyes tevékenységekre, ezáltal megbecsülheted, mennyi időt fog igényelni az egész folyamat. A lista segítségével könnyebben tudod tartani magad az elhatározáshoz, mindig látod hányadán állsz. 

Tehát a lista. Egy ilyen listát egyszer kell jól megírni, és aztán ragaszkodni hozzá, mint valami ünnepi ceremóniához minden évben. Az első a legnehezebb, aztán rutint szerzel benne. Szerkesztettem számotokra egy listát, melyhez ingyen hozzáférhettek itt, de simán elképzelhető, hogy azt bővítenetek, vagy éppen szűkítenetek kell, érdemes mindig magatokra szabni!  A listába azokat a dolgokat veszem sorra, amelyeket a heti takarítás során nem feltétlenül érintünk.

Tisztítószerek: Ha szükségét érzed, egyszerűsítsd le a takarítószereid! Nem kell mindenféle koszra külön speciális takarítószer, az ecet egy egészen multifunkcionális tisztítószer, illóolajokkal kombinálva nem is büdös, sőt a legkörnyezetkímélőbb megoldás is egyben. Tehát öko verziós nagytakarításhoz szükséges alap tisztítószerek: 20%-os ecet – portörléshez, padló felmosásához, illóolaj, alkohol, vagy sebbenzin például a villanykapcsolók, ragacsos dolgok eltávolításához, szódabikarbóna, mosószóda – mosáshoz, vízlágyítóként, fehérítőként, mosószappan – foltok eltávolítására, trisócitromlé, citromsav – vízkőoldó, valamint fa vágódeszkák kímélő és hatékony tisztítására, elveszi a kellemetlen szagokat.

Eszközök: microfiber kendő, porszívó, felmosószett, gőztisztító, gumikesztyű, szórófejes flakon, dörzsiszivacs, papírtörlő, kukazsákok, létra, melyről mindent elérünk.

A megfelelő ruházat: A nagytakarítás napjaira olyan, régebbi ruhadarabokat ássunk elő, amelyeknek már van valami hibája, amihez már nem ragaszkodunk, és esetleg meg is válunk tőle a nagytakarítás végére. Fontos a csúszásgátlós cipő használata, hogy megelőzzük a baleseteket. Ezen kívül alapkellék a gumikesztyű is, hogy megóvjuk bőrünket.

A helyes sorrend: 1 lomtalanítás, 2 rendrakás, 3 takarítás: Persze ezek az alkalmak lehetőséget biztosíthatnak a selejtezésre, rendszerezésre is, de a nagytakarítás alapvetően nem ezekről szól, henem hogy olyan dolgokat fertőtlenítesz, kimosol, megtisztítasz, melyeket a mindennapok során nem szükséges. Egy biztos, hogy ha nincs rend, akkor tök felesleges nekiállni a nagytakarításnak. Tehát ha kell, elsőként szelektáljunk, és ne raktározgassunk feleslegesen.  Amire már nincs szükségünk, ami nem tetszik vagy egyébként sem használunk soha, azt kategóriákba rendezve gyújtsük össze zsákokba, dobozokba. Válogassuk ki a tiszta, hiánytalan, működőképes dolgokat, és gondoljuk át, ki vehetné hasznát ezeknek a holmiknak: rokon, ismerős, segélyszervezet? A többi holmi menjen a kukába. Az otthonunkban felszabadult helyet pedig ne pakoljuk újra tele. Ha mégis túl üresnek éreznénk ezután,  élő-, vagy vágott virágokkal még barátságosabbá tehetjük otthonunk, mert behozzák kintről a természetet.

Aztán jöhet a rendszerezés! A szeretett, és hasznos tárgyaink között szobáról szobára haladjunk- A hamar megmutatkozó eredmények nagy lelkesedést tudnak kiváltani belőlünk, tehát először foglalkozzunk azzal, amit leggyakrabban látunk: könyvek, papírok, játékok. Kategóriánként pakoljunk ki a földre! Először a vízszintes felületeket, majd a falakat tisztítsuk meg az apró kis oda nem illő elemektől. A ruhákat a mosógépbe, a vasalandókat a szekrénybe, és az alattomosan megbúvó kosarakat, dobozkákat, és egyéb rejtett zónákat is érdemes végignézni. Pótgomb, gémkapocs, ceruzadarab, kisautó, fél zokni – ezek a tárgyak képesek pillanatok alatt rendetlenséget képezni. 

Ha a lakásban saját megítélésünk szerint már rend van, akkor belülről kifelé, és föntről lefelé haladva ajánlott elvégezni a feladatokat. Vannak általános feladatok, és vannak szobaspecifikusak. Minden szobának megvan az a pontja, aminek a közelében régóta nem jártunk, így ezekre érdemes rátekinteni. A nagytakarítás valahol a megbecsülésről szól, a tárgyaink karbantartásáról, otthonunk felfrissítéséről.

Hatékonyabb időbeosztás: A takarítás elkezdése előtt ajánlott a mosásokkal, vagy a hűtő leolvasztásával kezdeni. Gyűjtsd össze az ágyneműket, függönyöket, kisebb rongyszőnyegeket és elindítani a mosást. Még egy tipp: az „előkezelés“ és „megelőzés“ varázsszavak feleslegessé teszik a véget nem érő súrolást. Aki nem tartogatja a nagytakarítás napjáig az összes munkát, annak később könnyebb dolga lesz: pl. védjük kis szűrővel a lefolyót, tusolás után töröljük szárazra a csempét, a markolatokat és a kádat, hogy ne alakulhassanak ki vízkőfoltok.

Akkor most nézzük tételesen, hogy is néz ki egy ilyen nagytakarítás:

KERTI TEENDŐK

Kerti bútorok olajos ápolása + napernyő + medence kitisztítása, és mindezek elcsomagolása. Kerti konyha rendbetétele. Ereszcsatorna kitakarítása, slag, vízgyűjtők kiszárítása, leszerelése, vízórák ellenőrzése, nehogy elfagyjon a télen. Kerti csapok elzárása, szintén azért, nehogy elfagyjon. Ha már a víznél tartunk, akkor említsük meg a kerti tavakat is. Ilyenkor sok lehullott levél kerülhet bele, így érdemes egy hálót kifeszíteni fölé, hogy ne kelljen folyamatosan szedegetni a tetejéről a szemetet. Ha halak is úszkálnak benne, fel kell mérni, hogy megfelelő-e a tó mélysége és kialakítása arra, hogy ott teleljenek át? Ha nem, akkor be kell menekíteni egy melegebb helyre, ahol biztonságban megvárhatják a melegebb idő visszatérését. Kerti lámpabúrák áttörölgetése, kerti szobrok impregnálása. Akinek nincs kertje, de van terasza, vagy erkélye, akkor arra is szánjon némi időt. Ha van madáretetőd, azt is tisztítsd ki a tél előtt, és kezdhetsz eleséget felhalmozni kedvenc madárkáidnak.  Bizonyos növényeket, például tulipán és nárcisz hagymákat ilyenkor célszerű elültetni, míg másokat, például leander fagymentes helyre kell menekíteni.
Vegyük elő a lombszívót, mert kb egy hónapon keresztül szükségünk lesz rá. Gyűjtsük össze a leveleket, komposztáljunk!
rózsabokrokat ilyenkor erősen vissza kell vágni és a tövét vastagon betakargatni, hogy meg ne fázzon. Ha tápláló trágyát is forgatsz a halomba jövőre még szebb virágokkal fogja kimutatni a háláját.
Végezzük el a gyepszellőztetést, és vessünk fűmagot a ritkás helyekre, mert a sok csapadék kimondottan kedvez neki, illetve a nyári forró napsütés sem fenyegeti azzal, hogy kiégeti. Az utolsó fű- és sövénynyírásokat is meg kell ejteni ősszel, aztán a kerti szerszámokat, gépeket megtakarítva – kerti sufni híján – betenni a garázs mélyére.

GARÁZS

Először is rakjunk rendet a garázsban. Általában ezt használjuk raktárhelységnek is, szóval ide kerülnek azok a holmik, amiket ritkábban, szezonálisan, vagy csak speciális alkalmakkor használunk. Készítsünk helyet a kerti bútoroknak, és télikert hiányában a teleltetős növényeink számára.

FŰTÉSRENDSZEREK KARBANTARTÁSA

Mielőtt beállna a hideg és rákényszerülnénk a ház fűtésére, érdemes próbafűtést végeznünk, de ha attól nyugodtabban alszunk, még időben hívjunk szakembert, és nézessük át a fűtésrendszerünket. Fával fűtés esetén lassan gondoskodjunk magunknak téli tüzelőről, és a kéményseprőt is hívjuk ki! Konvektoros, radiátoros fűtés esetén takarítsuk meg a fűtőtesteket, légtelenítsünk!

Ha van klíma berendezésünk, a nagytakarításba tartozzon bele a klíma takarítása és tisztítása is, hiszen a nyáron sokat használt klímaberendezés szintén magába tudja szívni a lakás porát. A szűrők rendszeres tisztítása és karbantartása elengedhetetlen, hogy a következő szezonban egyaránt megfelelően működjön. Ezt természetesen érdemes szakemberre bízni, mivel ezek a berendezések speciális tisztítószert igényelnek, amelyet nem kaphatunk akárhol és az sem mindegy, hogyan végezzük el a szűrők tisztítását. Ha van Párásító, vagy éppen páraelszívó készülékünk, esetleg szellőző berendezésünk, akkor ezeket is tartsuk karban. Ellnőrizzük az ajtók, ablakok szigetelését, jól zárnak-e, és orvosoljuk, ha valami nem megfelelő.

HÁLÓSZOBA, GYEREKSZOBA, NAPPALI

Ruhák évszakos cseréje – leltározás: A nyári lenge ruhákat, trikókat, rövidnadrágokat, szoknyákat és papucsokat szép lassan leváltják a meleg zoknik hosszú nadrágok, pulcsik, kardigánok, kabátok és csizmák. Ennek megfelelően mindig csak az aktuális, évszaknak megfelelő holmikat szoktam átláthatóan tárolni a szekrényekben. Az évszaknak éppen nem megfelelő ruhákat vákumzsákban tartom, az védelmet nyújt a molyok ellen is. A vákumzsákból elővett holmikat érdemes átmosni, mielőtt újra használatba vennéd. Pár napom rá szokott menni arra, hogy átmosom őket, hogy aztán friss legyen minden, amihez csak nyúlok. A szekrényt is kívül, belül érdemes átmosni. Egy-két darab holmiról szinte válogatási szándék nélkül ki szokott derülni, hogy mégsem tökéletes már a számomra, így azokat leselejtezem. Ha valamin vacilálok, nehezen döntöm el róla, hogy fogom-e még hordani, adok neki még egy szemeszternyi esélyt. és ha ezután sem váltják be ígéretüket, akkor tényleg megszabadulok tőlük. Amire már nincs szükségünk, nem hordunk vagy épp már méretben sem jó ránk, attól nyugodtan búcsúzzunk el. Egy szelektálás mindig jól jön, mivel így nem tartunk otthon felesleges holmit. A ruháknál a kombinálhatóság az, ami kedvez a kevés, de jól megválogatott ruhatárhoz. Védekezzünk a molylepkék ellen!

Ágynemű csere: A ruhákhoz hasonlóan, sokan tartanak kétféle vastagságú paplant, egy vékonyabbat nyárra, amit ősszel lecserélnek egy vastagabb, melegebbre – ilyenkor persze ki is mossuk őket. Én a toll, és pehely ágyneműkért rajongok még ma is, azokon különösen érezni, ha frissen van mosva, mert különben épp a legfontosabb tulajdonsága veszik el, nem lesz elég meleg, és puha. Csodálatos érzés egy finom illatú, tiszta takaró alá bebújni, egy csésze teával és könnyvel. Ha van akkora helyed, megéri két évszaknak megfelelően paplant vásárolni. Nekem két vékonyabb takaróm van, amit télen egyben húzok fel, nyáron meg csak az egyiket használom. Ez azért is tűnt jó megoldásnak, mert így nyáron van egy plusz takaróm, ami jó lehet egy vendégnek. Akár télen is ketté tudom szedni, ha kell, legfeljebb jobban fűtök.

Átrendezés, szortírozás: Ha már régóta tervezed, hogy átteszed az étkezőasztalt máshova és a kanapénak is jobb helyet találtál, itt az ideje megvalósítani. A könyvespolc átrendezésére, szortírozására is ez a tökéletes időszak.

Ami a takarítást illeti: Szabaduljunk meg az utolsó porcicától és pókhálótól is! A pókhálókat porszívóval, vagy a nagyi módszeével: partvisra húzott harisnyával ajánlott eltávolítani, portörléshez pedig használjuk ecetes illóolajos vízbe mártott mikroszálas törlőkendőt. Falak, szekrények portalanítása, átmosása, ablakpucolás, + ablak-, ajtókeretek, kilincsek átmosása. A villanykapcsolókat alkoholos vattával lehet megtisztítani a szennyeződésektől, festett falon a villanykapcsolók környékét vizes szivaccsal lehet áttörölni. Függönyök, díszpárnák kimosása, gőztisztítóval használatával frissítsük fel a matracokat, szófákat, szőnyegeket, de kivihetjük szellőztetni, napoztatni is őket. A műszaki berendezések tisztítása fém, króm felületek ápolása. A bútorokat – anyaguktól függően – bútorápolóval, vagy fabútorok esetén tejes vízzel lehet áttörölni, végül minden mozdíthatót eltolni, kiporszívózni, valamint felmosni.

KONYHA, FÜRDŐSZOBA, SPÁJZ

Befőzés: Bár régi hagyomány és manapság sokan nem foglalkoznak ezzel, nem árt felkészülnünk előre a téli időszakra. Ősszel rengeteg friss gyümölcs és zöldség közül válogathatunk, hiszen sok növénynek ekkor van szezonja. Főzzünk lekvárokat, rakjunk el kompótot, befőttet, aminek télen hidd el, rettentően fogsz örülni. Esetleg a fagyasztót is érdemes feltöltenünk nyári piros, és bogyós gyümölcsökkel.

Lejárati idő: nagyon klasszul segít a szelektálásban. Nézd át a tartós élelmiszereket a spájzodban, a fagyasztódban, tisztítószereket, tisztálkodószereket, kozmetikumokat: krémeket, kencéket, sminkcuccokat, valamint a gyógyszereket.  A lejárt gyógyszereket gyűjtsd külön — veszélyes hulladéknak számít, vidd be a legközelebbi patikába, és add le!

Ami a takarítást illeti: portalanítsunk, mossunk át mindent amit lehet, konyhaszekrényt kívül-belül, gőztisztítóval, kukát csempéket, hűtőt, tűzhelyet, sütőt, mikróhullámú sütőt. A tűzhely (főleg a gáz) takarítása nem egy leányálom, de ha mosószódába vagy trisóba áztatjuk a rácsot, pár óra alatt megtisztul, és még dörzsölni sem nagyon kell. A mikrót egy pohár 2:1 arányú citromos víz keverékével lehet legjobban kitakarítani, elég 3-4 percre betenni és bekapcsolni. Nagyszerűen oldja a zsíros szennyeződéseket. Lámpabúrákat, valamint az ablakokat, ajtókat itt is pucoljuk meg, töröljük át. Végül porszívózás, felmosás! Védekezzünk a molylepkék ellen! (Ezt már írtam a ruháknál is, ugyanis két típusa létezik ezeknek a nem túl kellemes legyeknek: az ételre, és a ruhára szakosodott.)

FÜRDŐSZOBA, WC

Lámpabúrák letörlése, ajtó, ablak pucolása, keretek áttörlése, fürdőszpbabútor, csempe, fúga tisztítása, Csaptelepek, zuhanyfejek, kádak, mosdók vízkőtelenítése, WC kipucolása, wc kefe fertőtlenítése, mosógép kitisztítása, végül pedig a padló felmosása.

SZAGTALANÍTÁS, ILLATOSÍTÁS

Végezetül ne felejtkezzünk meg a jó illatról sem. Habár a szellőztetések sokat segítenek, azért még jó tudni, hogy a makacsabb szagok ellen is jó megoldás, ha gyújtunk pár gyertyát, vagy kedvenc illóolajainkat párologtatjuk.

De azért még nincs ezzel vége. A szódabikarbóna igazi univerzális szer, az ecethez hasonlóan szinte mindent megold a háztartásban. Többek között szagtalanít, fertőtlenít, vizet lágyít, de most maradjunk a szagtalanító tulajdonságánál. Mire használható? Szippants fel a porszívóddal egy adag szódabikarbónát – sőt egyenesen a porzsákba is szórhatod. A porszívóból kiáramló, szódabikarbónás levegő remekül ellensúlyozza a takarítás közben felkavarodó, olykor kellemetlen szagokat. Vagy csepegtess egy vattapamacsra  pár csepp illóolajat, és tedd a porszívó zsákjába. Ezután sokkal nagyobb öröm lesz a porszívózás számodra. Szódabikarbónát érdemes a szemetes aljába is szórni vagy ha macskát tartasz otthon, akkor a macskaalomba (a macskát ez nem fogja zavarni) Szőrmét, műszőrmét, kárpitot, szőnyeget is szagtalaníthatsz vele. Hintsd meg szódabikarbónával, esetleg kicsit át is dörgölhetedd száraz kefe vagy rongy segítségével, ezután pedig porszívóval szívd fel a port. Hűtőben is érdemes egy keveset fedetlnül hagyva tárolni, és időnként cserélgetni.

Szerintem nem maradt ki semmi. És most jutalmazzuk meg magunkat, pihenjünk, és lazítsunk, élvezzük a derűs látványt! Kicsit pakoljuk fel a lábunkat, simogassuk meg házi kedvencünket, és tervezzük meg a következő napokat, hogy mibe is vágjunk bele! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.