Léböjt kúra 5. nap

Igazából ma kellene kezdenem a léböjtöt, ugyanis ma értettem meg a lényegét. A nevével elentétben ez nem egy böjt, mert a böjthöz kitartés kell, önfegyelem, önmagunk vágyainak a visszaszorítása. Már hangzásra is azt sugallja számomra, hogy megvonok magamtól valamit, ami hiányzik, vagy hiányozni fog. De nem hiányzik, nincs hiányérzet, megvan a teltségérzet is, akkor meg hogy a csudában lehetséges ez? Így ötödik nap után egészen más erről beszélni, mint első nap, amikor tapasztalatok hiányában értetlenségeimnek hangott adtam. A léböjt lényege nem a sanyargtás, és nem az önfegyelemről szól, sokkal inkább szervezetünk megismeréséről, igényeiről, és nem annyira kitartást, mint inkább tanulást igényel tőlünk. Esküszöm kidurranok, olyan érzést tud produkálni, miközben nem ettem. Pedig ma “Fluffy amcsi palit” (amerikai palacsintát) sütöttem Viktornak reggelire, mégsem éreztem kísértést, hogy “de jó lenne…”, pedig máskülönben egyik kedvenc reggelim juharsziruppal, ahogy Raymannak is.

Ezeket a préseket készítve elgondolkoztató, hogy a mindennapjainkban általánosan elfogyasztott étel vajon hányada hasznos a szervezetünk számára? Mert egy gyümölcsprés tulajdonképpen az emésztés funkció java részét igyekszik meg lebonyolítani, és az így fogyasztott lé zöme koncentrált vitaminbomba. Miből állnak a zöldségek, gyümölcsök? Vitaminokból, desztillált víz minőségű és tisztaságú vízből, egyszerű cukrokból. Tulajdonképpen ezek szénhidrátok, csak nem a finomított fajta, mint a búzaliszt. Tehát amit megvonunk a szervezettől az a finomított szénhidrát, vagy nevezd pékárunak, de ide tartoznak a piskóták, a torták, a kekszek, stb. És még ezekkel sincs nagy baj, ha otthon szépen megsütöd magadnak, és nem használsz mindenféle furcsa összetevőt, mint például tartósítószer, aromák, mesterséges színezékek, vagyis semmi ipar által félkész, vagy kész terméket, nem az alap élelmiszerekre gondolok, hanem ilyen-olyan szószokra, instant porokra akár, mert ezekben mindenben van olyan összetevő, amire nem a szervezetednek van szüksége, hanem a tetszetősebb szín, élmény, eltarthatóság, eladhatóság érdekében teszik bele a gyártók. És ezt értem akár bio termékre is. Hidd el: A frisseség igazi érték!

Mikor szépen otthon főzöl valamit, a cukor / só / magas hőmérséklet / olaj / ecet éppen eléggé stabilizálhatja ételeidet. Ne azon aggódj, vajon mennyi vitamint tartalmaz a főttétel, sokkal inkább azon, hogy vajon a chipsek, kekszek, csokik, Cola stb mennyi olyan anyagot tartalmzak, melyek kifejezetten károsak a szervezeted számára! Tulajdonképpen kicsiben minden nap mérgezzük a szervezetünk, amihez a körülményekhez képest egész ügyesen alkalmazkodott! Továbbá ne nézzük le a leves, értékét! Sokan csak előételnek tekintik, és a fő fogás, valami szárazra sült hús például. Az elfogyasztott étel nedvességtartalma számít! Valamiért úgy gondolkozunk, hogy a szilárd étel, az igazi étel. Felnőttek vagyunk, van fogunk, rágunk, egyenek a gyerekek pépeket! Sőt ezt tanítjuk a kicsiknek is. Istenem hányszor hallottam az asztalnál, hogy: “Ne a levessel lekjál jól!” Értéktelenebb dolognak tartjuk, holott valószínűleg több a vitamin benne, mint a sült főfogásban. Hogy miért? Mert 100 fokon főzünk, és majd a dupláján 180 – 200 fokon sütünk, modhatjuk úgy is “aszalunk”. Vagyis a sült ételeink mindig szárazabbak lesznek, nehezebb megemésztenünk, és jobban igénybe veszik a szervezetünket. Pont azért, mert sokkal erősebb gyomorsavat igényelnek. Ráadásul azt a vizet, amit hozzáadsz a zöldségekhez, mikor levest készítesz, a sültekhez a saját szervezetet von tőled el. Vajon előtte ittál eleget ahhoz, hogy közben ne kelljen innod? Közben nem jó inni, mert csak felhígítod a gyomorsavat, és annak egy hosszabb, nehezebb emésztés lesz az eredménye. Más az, amikor eleve egy főtt ételt fogyasztasz, ahol együtt van a víz a szilárdabb összetevőkkel, ahol nem sült ki, és nem veszített saját víztartalmából is az adott zöldség / gyümölcs.

Léböjt idején mit fogyaszt az ember? Vizet, zöldség és gyümölcsleveket, leveseket, esetleg magát a gyümölcsöt. Lényege egyfelől abban áll, hogy tehermentesítsük az emésztéstől a gyomrot, a májat, az epét, és hogy magát a bélrendszert ezzel a sok folyadékkal átmossuk. Erre ugyan jó lehet az első napon megemlített beöntés, vagy szakszerűbben kolon hidroterápia, de a léböjtnek nem csak abban áll a lényege, hogy megvonjuk a szervezettől a szilárd ételt, hanem – és éppen ezért nem volna szabad böjtnek nevezni – ez egy vitaminkúra lényegében. Nem bogyók formájában, de vitaminfeltöltő szerepe van! Mert a vitaminokat beépíti a szervezet, azok nem esnek máskülönben sem az emésztés áldozatául. vagyis miközben kíméled a tested az emésztéstől, tulajdonképpen a lehető legmegfelelőbb módon koncentrált formában táplálod, és tömöd bele a vitamint. Mert mikor eszel meg ennyi zöldséget és gyümölcsöt, mint léböjt idején? Mondjuk 2 narancsból nyertem a képen látható narancs juice-t.

 

El lehet képzelni, hogy a mögötte lévő üvegek hány kiló zöldségből és gyümölcsből kerültek kinyerésre. Vagyis a Sissi diéta nyert! Sissit nem igen értették orvosai, akik mindig próbálták beletukmálni az ételt, csökönyösen ragaszkodott azonban a maga koncentrátumaihoz. Talán a “fittness királynő” ráérzett valamire..

Mit fogyasztottam ma?

  • vizet
  • cékla, répa, alma, narnacs levet
  • joghurtot erdei gyümölcsökkel citrom + méz keverékével nyakon löttyintve
  • Rozmaringos póréhagyma krémlevest – használtam hozzá tejszínt, de nem habartam be. Különben a vitaminok egy része ( például A-vitamin) zsírban oldódik, így nem tartom bűnnek a tejszín használatát.

Mindenki figyeljen a saját testére, és saját testének érzékenységeire!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.