Léböjt kúra 4. nap

A szervezetem egészen hozzászokott ehhez a fajta böjthöz. Talán nehéz lesz visszatérni a valóságba? Olyan jól működik, hogy azt veszem észre egyre könnyebben telnek a napok. Bizony, ez már a 4. nap! Így visszagondolva talán az első volt a legnehezebb, de az sem volt igazából rossz, csak át kell szoknia a szervezetnek, ami azért idő, és újdonság.

Kezdek némi rutinra szert tenni, reggelente az elmosogatott prést újra összeszerelem, beindítom a vízforralót, készül egy gyógytea, – ma csalánból díszes bögrében, mintha teakülönlegességet fogyasztanék – aztán egy diótejes banánturmix, ami különösen jól esett. Kis ciromot belecsavartam, és tépdestem pár friss hajtást is mentából.

Ma kertészkedéssel: locsolással, gazolással, délután festéssel, végül egy Teddy körrel zárult, amit én biciklin tettem meg, Ő meg nyilván futott. Van egy csodás útvonal, amit szinte minden nap bebarangolunk. Sokszor találkozunk kutyákkal, ismerősökkel, néha megállunk játszani. Máma láttunk két lánykát lovagolni, a nagyobbik a lova mellet tartott még egy kisebb pónit is. Azt hiszem pónit most látott először. Ted ilyenkor sosem ugrál, szépen odajön hozzám, és megvárja míg a lovasok elmennek mellettünk. Imádom, hogy ilyen bizodalma van bennünk, emberekben. Isteni súrló fények voltak, már ment lefele a nap, bearanyozta az Álomhegyi tavat, amit mostanában csak “Térdig-érő tónak” nevezek, hiszen valóban nagyon alacsony a vízállása. Jókora nádas veszi körül, éppen ezért rengeteg madár fészkelő, és kedvenc helye, mint például hattyúknak, kacsáknak, a meredek partoldalban pedig parti fecskéknek. Elkezdett azonban feltöltődni a következő tó is az út túlfelén, ami sokkal mélyebb lesz, habár az ittieni lakosok zöme nem fűz hozzá nagy reményt hogy mostanában elkészül. Akárhogyanis, ez az én új álmom, Álomhegyi tavam!

Azon kaptam magam, hogy mindenféle jó dolog történik velem, és hogy a gondolataim egyre kevésbé forognak az étel körül. Ezért is kalandoztam el. Köszönöm békésen, nyugodtan, és harmonikusan telt a nap. Az étkezések hiánya nem okozott gondot, valahogy még a teltségérzést is biztosítják ezek a jobbnál jobb gyümölcs-, és zöldséglevek. A hangulatomon nem érzek változást, vagy ingadozást, minden ok Andival is.

Ma este azért Viktor és Zsolt összebeszéltek, ki hogyan bírja, hogy a párja léböjtöt tart? Zsolt azt válaszolta:

“Én ma túrós csuszát ebédeltem, és kedvesen mosolyogtam ebédnél, Andi gyümölcslevén.”

Nem tudom mikor tudjunk megosztani az élményt párjainkkal, de legaláébb elviselik a – számukra csak hóbortos – ötleteink. Viktor egyébként minden nap kimegy tekerni, mióta én a léböjtöt elkezdtem, remélem nem előlem menekül. 🙂

Andiról még nem is igen meséltem.. Ferenc József keserűvízet fogyaszt a léböjt alatt rendszeresen. A gyógyvíz lelőhelye a XI. ker-ben található, Őrmezőn. Összetételében a legfontosabb két alkotóelem a glaubersó és a keserűsó. A keserűsó kedvező hatására vonatkozóan már több mint száz évvel ezelőtt jelentek meg cikkek különböző orvosi közlönyökben, amelyek ismeretében a múlt században és a század első felében sok orvos alkalmazta előszeretettel a Ferenc József gyógyvizet bizonyos betegségek kezelésében, gyógyításában. Elsősorban székrekedésre, valamint enyhe bélgyulladás kezelésére alkalmas.

A keserűsós gyógyvizek azonban nemcsak a székrekedés befolyásolására használhatók, hanem a székrekedés következtében kifejlődött aranyérbetegség kezelésére is, valamint a székelés szabályozására, a végbél és alhasi szervek fájdalmas székeléssel járó megbetegedéseiben, sérv esetén. A keserűvíz rendszeres fogyasztása eredményeként felgyorsult bélmozgás következtében gyorsabban halad át a bélcsatornán a táplálékok fehérje- és zsírtartalma, és kevesebb szívódik fel ezekből, esetleg más tápanyagokból is a szervezetbe, ezért célszerű a keserűvizet nem közvetlenül étkezés előtt vagy után, hanem éhgyomorra elfogyasztani.
Fogyókúra kiegészítőként, vagy elhízás ellen alkalmazva viszont, éppen a fenti hatás miatt a főétkezések után érdemes a gyógyvizet fogyasztani.

Andi a céklára helyezte a hangsúlyt, ma én is használtam a préselt levembe. A cékla egy eléggé elfeledett zöldség, többnyire csak savanyúság manapság, holott rendkívül egészséges, és jó dolog volna több módon is beépíteni étkezéseinkbe. Például jó tudni, hogy hogy nem csak a gyökerét, de zsenge leveleit is meg lehet enni, például keverjük salátába! Értékes vitaminok: A-, C- és B6-vitamin, és ásványi anyagok: kálium, magnézium, vas, réz található benne, ezenkívül nitrátok, melyek kitágítják a vérereket és fokozzák a véráramlást, így a sejtekhez több oxigén és tápanyag jut el. Javítja tehát a vérkeringést, többek között az agyunkban is, vagyis jó a memóriának. A benne található vegyületek rendkívül hasznosak a idegrendszer egészségének megőrzésében. A cékla rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a különböző típusú demenciák, így az Alzheimer-kór rizikóját.

Mivel a céklának magas a vastartalma, vérszegényeknek, vagy arra hajlamosaknak mindenképpen érdemes lenne beépíteni az étrendjükbe, ugyanis vérképző és vérnyomás csökkentő hatása van, és a benne található réz és C-vitamin segítik a vas felszívódását. A benne található fitokemikáliák, illetve antioxidánsok, például a bétacianin igen erős daganatellenes hatásokkal rendelkeznek. Kutatások szerint ez a vegyület jelentős mértékben képes lelassítani a tumorok növekedésének ütemét. A cékla hatásosnak bizonyul a prosztata-, az emlő-, a bélrendszeri, a tüdő- és a hererák elleni küzdelemben is.

A máj működését, a méregtelenítési folyamatokat is támogatja a cékla, valamint csökkenti a zsírmáj kialakulásának rizikóját. Bizonyos fitokemikáliák, például a methionin nevű pigment, stimulálják, élénkítik a máj sejtjeit, így azok hatékonyabban tudnak küzdeni a felhalmozódott méreganyagok ellen. Méregtelenítő, gyulladáscsökkentő és vérkeringést fokozó hatásainak köszönhetően a cékla nagyon jó hatással van a bőrünkre is, a segítségével sikeresen küzdhetünk a pattanások, furunkulusok és egyéb bőrproblémák ellen, magas antioxidáns-tartalma pedig az öregedés ellen véd. A cékla rendszeres fogyasztásával támogathatjuk a bőr folyamatos megújulását, ennek hatására a bőrünk egyenletesebb árnyalatú, ragyogóbb, egységesebb megjelenésű lesz. A cékla nagyon jól javítja az erőnlétet, teljesítményt és a kitartást – vagyis éppen ez az amire most szükségünk van!

Mit fogyasztottam ma?

  • vizet
  • csalán teát
  • dió tejből készült banán turmixot
  • célka, répa, alma, narancs levet – ízre, színre tökéletesen megfelelt
  • ananász és mangóból préselt levet

Valamiért többször is megkívántam a tegnapi édesburgonya levest, de elfogyott, így aztán elhessegettem a gondolatot.

Mindenkinek jó éjszakát! Holnap is lesz nap!

Forrás:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.