Hókifli

2019. december 21. szombat

Ilyenkor, Karácsonyra készülődés során, amikor minden nap sütök valamit, bizony eszembe jut, milyen kitüntetett időtöltés volt ez Mumussal a nagymamámmal, akivel nagyon jókat lehetett kacagni. Kisgyerekkoromban ott ugráltam a körtefára néző konyhában a rekamie-n, és türelmetlenkedtem, hogy mikor kezdünk már neki a karácsonyi sütiknek!? Lássuk csak, mire emlékszem közülük! Mézespuszedli, Mézeskalács, Mézes krémes, Hókifli, Lipcsei szelet, Zserbó, Beigli. Most nézzük meg a Hókiflit. A hókiflit, aki csak ismeri tudja, hogy egy igazán egyszerű sütemény, szokatlan módon még tojás sem kell hozzá. Nehéz elrontani, talán csak a túlsütéssel kell vigyáznunk.

Hozzávalók:

  • 25 dkg dió / mandula
  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • csipet

Aprítsd össze a diót / mandulát! Én szeretem, ha érződik rajta a csonthéjas gyümölcs íze, ezért durvára darálom, de ez ízlés kérdése.

A vaj: a vajon mindig teavajat értek, sima, eredeti vajat, nem rámát, nem ligát, nem sózott vajat. A porcukrot magam szoktam készíteni kávédarálóval. Minden cukros tésztába tehetsz egy csipet sót, még abba is, amibe egyébként nem írják. Mindent mérj ki, és gyúrd össze a tésztát. Az arányokon kicsit változtathatsz, én mindig arra törrekszem, hogy jó diós, mandulás ízt kapjak a végén.

Az állag: akkor tökéletes, ha könnyen gyúrható, nyájtható, formázható – Ilyen egyszerű.

Hókifli sütésre előkészítve
Hókifli sütésre előkészítve

Még nem próbáltam ki, de teszek egy olyan kísérletet is, ahol, mandulalisztet, vagy a dió egy részét fogom finomliszt helyett használni. Ezután gyúrjál kis kifliket! Tényleg kicsiket, mert én jártam úgy, hogy kilapultak a kiflijeim, és inkább dagadt holdak lettek.

Sütés: Nem kell neki sok idő, vigyázz nehogy túlsüljön! Érdemes konyhai időmérőt beállítani. Közepes lángon kb 15 – 20 perc alatt középszínűre sül.

Sütés után

Egy kevés bourbon vanília port szoktam a porcukorhoz adni – ebbe forgatom a kifliket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.