Természetes hajápolás – hajhullás ellen, hajnövesztés érdekében

hajnövesztés

Azt hihetnénk a férfiakra kevesebb nyomás, elvárás és megfelelési vágy nehezedik, a témával kapcsolatban, ám  bizonyára okkal fordulnak közülük is egyre többen hajfestéshez. Az emberiség nehezen fogadja el az öregedés gondolatát, és nehezen azonosul az őszülés és különösen a kopaszodás gondolatával. Nők ezrei festik hajukat már azellőt, hogy őszülni kezdenének, illetve “mindent” megtesznek annak érdekében, hogy ne veszítsék el bőséges hajkoronájukat. A divat, és az egyén azonban legtöbbször ellenségek. A divatot mindig az egyének teremtik, akikneknél valahogy szerencsésen összeáll a képlet, és megtestesítenek számunkra valamit azokból az ideákból, melyekre  természetünknél fogva vonzódunk. Az évek óta tartó hajfestéssel azonban cseppet sem segítünk hajunk állapotán, különösen a leszőkítés hatására lesz roncsolt, töredezett, szálkóci, légies, sprőd, és ami talán a legrosszabb gyér is. Persze számos kenceficével igyekszünk “kárpótolni”, de nem vesszük tudomásul, hogy a természetet nem lehet becsapni.

Először is fontos tisztázni,  bármennyire is vagyunk hiúak, hogy a hajunk nem csupán díszítőelemünk!  Kültakarónk  nem csupán szerveink, vázrendszerünk,  stb tárolóhelye, hanem saját jogon létező önálló egység, mely első védelmi vonala testünknek a különféle környezeti ártalmak, és a kórokozók elleni védekezésben. A haj, a bőr, és a körmök állapotát vizsgálva mondjuk emberekről, hogy szépek, vagy hogy kevésvbé. A szépség és egészség fogalma egészen a kezdetektől fogva összefonódott, és belülről hat kifelé. Végső soron minden a kiegyensúlyozott, egészséges, változatos, vitamindús, táplálkozással kezdődik, hiszen kültakarónk  abból táplálkozik, amit beviszünk a szervezetünkbe.  De vajon tényleg csak tápanyag útján juthat valami a szervezetünkbe?

Egyáltalán nem. Ne úgy képzeljük el a bőrünket, mint egy vízlepergető felületet, sokkal inkább úgy, mint egy szivacs, egy szűrő, melyen keresztül a nagyobb dolgok számára valódi akadályt, a kisebb dolgok számára azonban átjárhatóságot biztosít. Itt jön képbe például a hajfesték, ami képes behatolni a haj szerkezetébe, akár egy tetoválás. És így válik érthetővé, mekkora szerepe van a kültakarónk épségének abban, hogy mit tud kiszűrni a környezeti ártalmakból. Nyilván minél kisebb valamiről van szó, annál kevésbé gondolunk rá…

Az ipari forradalom óta a légszennyezéssel igazi csapást mérünk nem csak a környezeünkre, de saját magunkra is. Vegyük példának a városi létben koncentrálódott kipugógázokat. Úgy tűnik messzire mentem, de mindjárt kiderül, milyen mélyen nyúltunk bele mi magunk is a természet megújulási körforgásába. Az ipari forradalom óra rengeteget változott a hajmosási rutinunk. Nem csupán maguk a termékek, hiszen az ipari forradalom (1769 – 1850 ) elött természetes hozzávalókból, “házilag” is minden előállítható volt, de a hajmosások gyakorisága is felgyorsult. Sissi császárnő ( 1854 – 1898 ) praktikáiról sok írásos feljegyzés maradt ránk, és ezekből kiderül, hogy mindössze kéthetente volt szüksége hajmosásra, miközben manapság sokan az egy hetet alig bírják kivárni. Azt gondolom ezek jól mutatják, mennyivel tisztább lehetett a levegő. És itt nem csupán a porra, szó szerinti koszra gondolok, sokkal inkább a kevésbé gyanús összetevőkre, mint a gázokra, a levegőben felszabaduló, a természetbe szivárgó  anyagokra, melyek képesek voltak felborítani az ember természetes ritmusát, képesek voltak az ózonréteget elvékonyítani, és ezzel pluszba ránkszabadítani a Nap káros UV sugarait. Ne higyjük, hogy mindez nincsen kihatással ránk emberekre. Biztosan láttál már többéves kerítést, faterszt, ami ápolás híján szürke és porladó felületűvé vált. Erre szoktuk azt mondani, hogy “kiszívta a nap”, egészen pontosan megette az UV. A fa, mint természetes anyag míg az erdőkben él könnyebben képes regenerálódni. Évente új évgyűrűt növeszt, vagyis egyre nagyobb védettséget igyekszik biztosítani belseje számára. Az ember ezzel szemben más módját választotta a megújulásnak.

Akár az örökzöld fenyőfa, ami észrevétlen cseréli a tüskéit, hajunk, bőrünk is folyamatosan cserélődik, örök változásban van. De ez a változás elvileg nem oly mértékű, hogy azt szabad szemmel érzékelhetnénk. Ez a természetes megújulási lehetőségünk kulcsa. Egy felnőtt ember 100.000-150.000 hajszállal rendelkezik, melyből naponta körülbelül 50-100 szálat hullajt el. Ez tehát természetesnek mondható jelenség.

Egy hajszál életciklusa több szakaszból áll: növekedési, átmeneti, és nyugalmi szakaszokból. A folyamat végére az elszarusodott hajhagyma a felszínre kerül és az alatta lévő hajgyökér új hagymát kezd el növeszteni, az új hajszál pedig kitolja a régit. Vagyis a növényekhez hasonlóan, melyek csak a jó földben képesek egészséges, erős gyökeret ereszteni, és szépen fejlődni, a hajunk is az egészséges fejbőrben, jó vérellátás mellett képes ezekre. Hajritkulásról akkor beszélünk, ha több hajszálat veszítünk mint amennyi nő helyette, és ez idővel nekünk és környezetönknek is feltűnik.

dűs, egészséges haj

A hajszál úgy viselkedik a fejbőrben, akár egy hagymás  virág a földben. A hagymás virágok stratégiája a rakározás. A növények életereje tehát a hagyméban, gumóban, vagy rizómában raktározódik. Az elvirágzott növényről ezért nem szabad levágni a zöldjét, hiszen a leveleken keresztül tudja  a mélybe szívni  a napfény éltető erejét, mely táplálja a földben megbúvó – a növényhez képest apró hagymát.

A haj tavaszi / őszi túlzott hullásának, és a hajvégek töredezésének fő oka a tápanyagok hiánya. Ez is egy természetes folyamat része, ami azonban megelőzhetü, ha február-március folyamán és augusztusban ( az évszakváltások előtt ) kb. egy hónapos étrendkiegészítő kúrát tartunk. Sokféle étrendkiegészítő termék van forgalomban, egyik leghatásosabb és talán legolcsóbb változata a sörélesztő, mely az egyik legjobb B-vitamin forrás a haj és a körmök számára. De kúraszerűen, vagy akár folyamatosan szedhetsz alga-készítményeket is. Az alga a legtöbb vitamint és ásványi anyagot tartalmazza, ráadásul könnyen felszívódó formában. A benne lévő B-vitaminok és vas javítja a haj állapotát, gyorsítja a haj növekedését – magas jódtartalma miatt azonban nem javasolt azoknak, akiknél pajzsmirigy-túlműködést állapítotak meg.

Még ennél a példánál maradva, rendkívül fontos a föld minősége is, vagyis fejbőrünk állapota sem mellékes. A hagymás növények porhanyós földben, és megfelelő vízellátással képesek a zömében tavaszi csodára.Ha a hajhagymák nem kapják meg a megfelelő tápanyagot: vitaminokat és árcányi anyagokat, meyek antioxidáns hatásokkal bírnak, akkor logikus módon életerejük csökkenni fog.

A fejbőrünkbe rengeteg kis hajhagyma van beleültetve, ezekből nő ki a hajunk. Végső soron a nem látható kis hajhagymákat kell egészséges állapotban tartanunk! A számára szükséges feltételeket elsősorban szervezeünk jól táplálásával érhetjük el. Ha jól táplálod magad, akkor szép lesz a bőröd, a körmöd, és a hajad is. Ha nem vagy benne biztos, mivel is kellene táplálnod, akkor csak azt a kérdést tedd fel magadnak: vajon mennyire természetes, vagy menniyre bonyolult az elkészítési folyamata táplálékomnak? És erre a kérdésre valahol mindenki érzi a választ. Minél összetettebb eljárással készül ugyanis valami, annál kevesebb benne a hasznosítható tápanyag, vitamin és ásványianyag. Márpedig ezek szolgáltatják testünk számára az antioxidánsokat, ezeknek köszönhetően tud a szervezet hatékonyan működni. és mindenféle káros folyamatoktól mentesíteni, erősíteni az immunrendszert.

Sokszínű problémák állhatnak

A haj megfelelő kezelése, és a táplálkozás igen fontos! A haj, bőr, köröm hármas, mint a test elsődleges védelmi vonala szervezeted állapotáról árulkodik. A túlzott mértékű hajveszteség csak tünet, az igazi okot belül kell keresni, egy gyulladásban lévő fog is okozhatja. Komolyabb hajvesztés esetén nagyon valószínű, hogy a haj természetes és normális növekedési ciklusát valamilyen egészségügyi probléma felborította. Sokkal hatékonyabban használ minden hajkezelés, ha megszűntetjük a ritkulásért felelős okot. A hajritkulás tehát nem a legfőbb problémánk! Az csak jelzi, hogy valami gondot észlel a szervezet, mely nagyon összetett rendszerben működik. Valószínűleg életmódváltással javíthatsz leginkább a dolgokon…

 • alopecia areata / totális alopecia: magyarul foltos hajhullás / egész fejre kiterjedő teljes hajvesztés. Bármely életkorban, nőknél és férfiaknál egyaránt előfordulhat, legygyakrabban azonban gyerekeknél és fiatal felnőtteknél jelentkezik. Gyerekeknél gyakori a tarkónál lévő hajhagymák elvesztése, mely akár egészen a fül tövéig terjedhet. A betegség 100 emberből talán 2-t érint, kialakulhat lassan, de nagyon gyorsan is, nagysága is egyénenként változó, az ujjbegynyitől a teljes fejbőrt érintő nagyságig terjedhet. A betegségre jellemző, hogy általában bizonyos területeket érint, a foltok szélein felkiáltójel szerűen nőnek a hajszálak, vagyis tőben elvékonyodnak, végeik azonban eredeti vastagságúak maradnak, míg a fejbőr többi részén a hajsűrűség változatlan marad. A kopasz foltokon a fejbőr általában tünetmentes, nincsenek rajta egyéb elváltozások, ritkább esetben gyuladt, és érzékeny. Ha a hajhiányos területek szélein könnyen, és fájdalommentesen kitéphető egy hajszál, akkor még a folyamat nem állt meg, tovább terjedhet, mindazonáltal a betegségről egészen keveset tudunk, kialakulásának okát pontosan nem ismerjük.. Nem fertőző, leginkább autoimmun betegségnek tűnik, egyetlen tünete az éles határvonalú kerek / ovális  foltokban kialakuló hajhiányos, illetve szőrhiányos terület, ugyanis kiterjedhetnek a foltok a szempillákra, szemöldökre, orrszőrzetre, szakáll, vagy bajusz, hónalj, illetve szeméremszőrzetre is. Feltételezések szerint az immunrendszer sejtjei tévedésből idegennek tekintik a hajszálakat, ezért meg akarnak tőlük szabadulni, és megtámadják a a hajhagymában található hajképző mátrix sejteket. A folyamat közben maguk a hajhagymák nem szenvednek károsodást, ezért nagyon fontos az épen maradt hajhagymákat hajnövekedésre sarkallni, vérbőséget előidézve stimulálni a haj regenerálódását. Amint az immunrendszer egyensúlya, a lélek békéje és az egészséges önbizalom helyreáll, a fejbőr 25% -ánál kisebb területeket érintő megbetegedések esetében spontán új hajszálak képződnek, melyek vékonyak, és fehér színűek lehetnek, és csak később nyerik vissza eészséges színüket, eredeti, szerkezetükből fakadó alakjukat. Általában 2 év alatt a haj teljesen visszanő. A több, mint évig fenálló megbetegedések esetében, vagy az ennél nagyobb kiterjedésű kopaszság esetén a haj visszanövekedésének esélye kisebb. Társulhat egyéb autoimmun betegségekkel, mint vitigilio, dermatitisz, egyes típusú cukorbetegség, reumás ízületi gyulladás, szisztémás lupus erythematosus, vészes vérszegénység, Addison betegség, Sjörgen-szindróma. Egyes orvosok szerint genetikai öröklöttség is megfigyelhető: a betegésg családi halmozódásokat mutat. Down-kór esetén is gyakran előfordul. Élősködők is okozhatják: Németországan és Franciaországban különböző intézményekben járványszerű megbetegedéseket tapasztaltak. Szifilisz esetén is jelentkezhet.
 • Gócfertőzés, gyulladásos folyamat: fogászati (kezeletlen fog, gyökérciszta, kiesett fogtömés), nőgyógyászati (petefészek, adnex gyulladás), fül-orr-gégészeti (krónikus arcüreggyulladás, mandulagyulladás), urológiai (prosztatagyulladás), krónikus epehólyaggyulladás
 • pajzsmiriggyel kapcsolatos megbetegedás, horomonrendszer működési zavar
 • fertőzés, baktérium, gomba vagy vírus, mely megtámadja a hajhagymákat és legrosszabb esetben el is pusztítja azokat, apró sebeket hagyva a fejbőrön.
 • Kialakulhat valamilyen erős sokk, trauma hatására is, de jelentkezhet idegrendszeri problémák, kiegyensúlyozatlan idegi állapot, feszült, stresszes élethelyzet, pszichikai gondok, pszichés zavar, hajtépés (trichotillomania), sőt sport, és nehéz fizikai munka, dohányzás, alkoholfogyasztás következtében is – ezek mind olyan tényezők, amikor fokozott vitaminszükségletről beszélünk!
 • toxikus anyag jelenléte a szervezetben – (tallium, ólom, arzén) különösen fogproblémákra érdemes gyanakodni, régi amalgám tömés stb. Ha toxikus ásványok kerülnek a szervezetbe, akkor bejutnak a véráramba is. A véráramból a mérgező ásványi anyagokat elöször vizelet, vagy széklet útján megpróbálja kilökni a szervezet, így az ezekre épülő laborvizsgálati eredmények csak rövid időre érvényes állapotról számolnak be. A nagyobb dózisú mérgezö ásványokat, melyet a szervezet nem tud magából gyorsan kilökni, azt eljuttatja a szőrtüszőkhöz, és azok beépítik a növekvő hajszálak fehérje szerkezeteibe, közben befolyásolhtják az enzimatikus reakciókat, megzavarhatják a sejtek aktivitását. A haj folyamatosan jeleket küld testünk állapotáról. A haj, a repülögépek fekete dobozához hasonlít. Nem csupán kimutatja, de 300-szor nagyobb koncentrációban mutatja ki a toxikus ásványi anyagok jelenlétét, mint a vér, vagy vizelet, söt az is megállapítható a vizsgálatból, hogy még mennyi ideig tárolja a szervezet, vagy milyen gyorsan tudja kiüríteni. A higany szerves szintje például az emberi hajban tizenegy évig is jelen van. A kadmium biológiai felezési ideje például emberben több mint 10 év. Sőt, mivel a haj biológiailag stabil, elraktározza az információt, és az több száz évig is pontosan vizsgálható. Például Napóleon hajából vett mintákból, ciklikus arzénmérgezésre lettek figyelmesek. Jelenleg mérgező ásványi anyagoknak tekintjük az ólmot, a higanyt, a kadmiumot, és az arzént. A mérgező ásványi anyagok széles körben elterjedtek az ipar által (pl. Csernobil), és ha nem észleljük őket időben, egészségügyi kockázatot jelentenek.
 • vegyi anyagokkal szemben kialakult érzékenység, allergia pl hajfesték, sampon.
 • zsíros, viszkető seborrheás fejbőr, faggyús bőrgyulladás / tüszőgyulladás (seborrea, dermatitis seborroica), korpásodás. Ha pl. bőrbetegség okozza, akkor annak gyógyításával a hajhullás is meg fog állni. Ha a haj egyenletes mértékben ritkul, sokszor csak hosszabb idő elteltével vesszük észre. Azonban ha egy foltban jelentkezik a hajvesztés, sokkal előbb feltűnhet. Minél korábban észrevesszük a folyamatot, annál gyorsabban tudjuk megállítani hajunk hullását, vagy legalábbis csökkenteni azt. A  fejbőr tartós elváltozásai nem csak esztétikai problémát jelenthetnek, felhívhatják a figyelmet bizonyos belgyógyászati problémákra is.
 • ekcéma / pikkelysömör (psoriasis)
 • szervi probléma

Lehetőségek a probléma felmérésére

 1. Ha komolynak látod a problémát, először is azt javaslom, menj el fogorvoshoz! Egyébként is időről-időre érdemes lenne megnézetni, és rendben tudni a fogsorunk, így semmi vesztenivalód, ha elmész néha egy kontrollvizsgálatra. Nem mindig érzed, nem mindig fáj, és mégis lehet, hogy egy rossz fog keseríti meg az életed. Miután megszabadítottak 2 amalgám töméstől, gyökeres változások mentek végbe a testemben, a bőrömön, és a hajamon is!
 2. Ha mindent rendben találnak, de a hajad még mindig hullik, akkor érdemes lehet ellátogatni egy mikrokamerás hajdiagnosztikára, mely a hajhagymákat, hajszálakat, és a fejbőrt háromszázszoros nagyításban feltérképezi, így pontos képet kaphatsz a sokszor szabad szemmel nem látható fejbőrödön tapasztalt működési zavarokról, sőt könnyebben megállapítható mi a teendő, hogyan lehetséges helyreállítani a felborult biokémiai egyensúlyt. A haj, akárcsak a vér vagy vizelet kimutatja a hormonális elváltozásokat, anyagcserezavart, vitaminhiányt, ásványi anyagok túlzó (mérgező – toxikus), vagy hiányos jelenlétét a szervezetben.
 3. Készüljön egy teljes vérkép (vas, cukor, vesefunkció, májenzimek) és góckutatás.
 4. Immunológussal  is érdemes lehet konzultálni, aki végezhet részletes ellenanyagszűrést.

A táplálkozásról, és a “szépségvitaminokról” röviden

Az egészségtelen táplálkozásból számos probléma kialakulhat. Hogy mit jelent egészségesen táplálkozni, azt most részleteiben nem vizsgáljuk. Ügyelj rá, hogy minél több friss ételt, és sok vizet fogyassz, ezáltal gyorsabb ütemben képes a méreganyagokat kiüríteni a szervezet, sőt megkönnyíted a kiválasztószervek dolgát is! Csökkentsd a húsfogyasztást, különösen a feldolgozott fajtákat, mint felvágottak, szalámik, illetve a tejfogyasztást, ami a gyulladásokat a szervezetben fokozni képes. Kísérletezz növényi tejekkel! Natur joghurt, kefir, valódi vaj maradhat, kerüld a cukrot, és a tranzsírsavakat, a nasikat, és ami a lényeg növeld a zöldség, gyümölcs beviteled. Ezek az ételek a leggazdagabb vitamin-, és ásványianyag forrásaink, melyek képesek szembeszállni a fertőzésekkel.

A-vitamin: Zsírban oldódik. A természetben állati – retinol és növényi forrásban – karotinoid található meg. Az A-vitamin elsősorban a bőr egészségéért felel, valamint a látással és a szemmel kapcsolatos problémák kezelésében játszik fontos szerepet. Védő hatása a szervezet belső működésében ugyanúgy megmutatkozik, mint a bőr nap elleni védelmében. Repedező bőr, szemszárazság is utalhat hiányára. A farkasvakság, az éleslátás hiánya és más szembetegség, szemromlás kezelése mellett ajánlott nagyobb bevitele. Erőssé, fényessé varázsolja a körmöket és a hajat, megakadályozza a hajhullást.

 1. retinol források: hal, máj, szív, vese, tojás, tej, vaj, halolaj. A retinol természetes formájában minden létező organizmusban jelen van, és képes felszívódni. Elengedhetetlen elem olyan alapvető biológiai folyamatokhoz, mint a látás és a sejtnövekedés.
 2. karotinoid források: A karotinoidok a növények festékanyagában található, ezért mindenféle étvágygerjesztő színnel igyekszik felhívni magára a figyelmünket: zöld, narancssárga, piros zöldségben és gyümölcsben megtalálható! Paradicsom, salátafélék, fodros kelkáposzta, piros húsú paprika, sóska, spenót, narancs, sárgabarack, sárgadinnye, sütőtök, sárgarépa. A felszívódási arányuk kisebb, mint a kész A-vitaminé, ezért ezekből többre van szükség. Nyersen fogyasztva tud a legkisebb mértékben felszívódni, míg párolva körülbelül 30-50%-a hasznosul. Érdemes tehát a nyers saláták mellett párolt zöldségeket fogyasztani. A roppanósan puhára párolás az egyik legjobb módszer a zöldségek rost- és vitamintartalmának megőrzéséhez. A paradicsom és sárgarépa is hatásosabb párolva, mint nyersen! A karotinoidok (leghatékonyabb közülük a béta-karotin) az A-vitamin elővitaminjai – igen jelentős antioxidánsnak számítanak, melyekből a szervezet maga állítja elő az A-vitamint, és a májban raktározza azt. A béta-karotin rendkívül fontos szerepet játszik az egészséged megőrzésében: a növényekben az a dolga, hogy a káros szabad gyököket hatástalanítsa, és ugyanezt a feladatot tölti be az emberi szervezetben is. Az immunrendszer erősségét befolyásolja, hogy mekkora a szervezet A-vitamin-készlete. Ha megfelelő, akkor a szervezet könnyebben elbánik a baktériumokkal és a vírusokkal, illetve hamarabb fel tudsz épülni egy-egy betegségből. A karotinoidok családjába tartozik a likopin és a lutein is, ezek szintén festékanyagok. Mindkét növényi összetevő növeli a szervezet ellenállását a betegségekkel szemben.

B-vitamin: Biztosítja a fejbőr egészségét, részt vesz a hajhagymák anyagcsere-folyamataiban. Források: búzacsíra, teljes kiőrlésű gabonák, tojássárgája, élesztő, olajos magvak.

C-vitamin: Kiemelkedő szerepet játszik a haj sejtjeinek megerősítésében és normál állapotának fenntartásában. Az A-vitaminnal ellentétben, hőre igen érzékeny. Források: citrusfélék, csipkebogyó, paprika, kivi.

F-vitamin: Szintén meggátolja a hajhullást, de a korpásodástól is megvéd bennünket. Források: sütőtök, búzacsíra, dió, mandula, kukorica.

E-vitamin: Nemcsak a haj növekedését segíti elő, hanem meggátolja azok elvesztését is. Források: búzacsíra, olajos magvak, leveles zöldségek.

H-vitamin: Segítséget nyújt, hogy az ásványi anyagok a hajban maradjanak, megőrizve annak csillogását, erejét és fényét. Források: zöldségek, diófélék, teljes kiőrlésű gabonák, máj, hal.

 

Változtathatsz bizonyos hajápoló szokásokon is

Sokszor megelőzhetőek lennének a problémák, ha nem súlyosbítanánk a helyzetet téves hajápolási szokásokkal. Szépen vegyük sorra, mik is volnának ezek…

 1. A bolti, de még a gyógyszertári samponokban is előszeretettel használnak a gyártók nagy mennyiségben szulfátokat zsíroldás céljából. (Pl.: SLS–Sodium Lauryl Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate, Magnezium Laureth Sulfate, Sodium trideceth sulfate) Ezek nagyon erős, intenzív zsíroldó anyagok, melyek képesek lemarni a fejbőr és a haj védelmét szolgáló lipidréteget. Így felborul a fejbőr lipidegyensúlya,  melynek következményeként a zsírmirigyeknek folyamatosan erőteljesebb lipidkiválasztást kell produkálniuk ahhoz, hogy fenntartsák a fejbőr egészségét, s hogy megvédjék a fejbőrt és a hajszálakat a külső hatásoktól, így vagy több vagy kevesebb lipidet termel mint amennyi szükséges. Nagyon gyakran ebből fakad a túl száraz vagy a túl zsíros fejbőr és haj problémája. Aztán ott vannak a petróleumszármazékok, mint a szilikon, vagy a szervetlen ásványi olajokkal, leggyakrabban paraffin olajjal teli balzsamok és hajfixáló készítményeket. A szilikonok és az ásványi olajok a hajszálakat egy áttetsző, vékony filmréteggel vonják be, és azonnal simává, könnyen fésülhetővé, szuper puhává teszik a hajat. Ez az azonnali pozitív hatás viszont teljesen fals, hiszen a haj nem lesz tőlük annyira egészséges, mint amennyire annak néz ki! Ez a filmréteg egyszerűen befed minden egyenetlenséget, hibát. A töredezett hajvégeket nem tudja összeforrasztani, csak eltakarni, miközben eltömi a bőr pórusait, a hajhagymákat, s így teljesen meggátolják a fejbőr és a hajszálak légzését, tehát az oxigén szövetekbe jutását éppúgy, mint a méreganyagok távozását. Ez a másik oka az egyre gyakrabban kialakuló bőrgyulladásoknak.
 2. A sampon helyes használata: Mindig lehajtott fejjel mossál hajat, továbbá minden sampont fel kell hígítani! Nem csak azokat amik egyébként irritálnának, hanem a bio- vagy házilag készített samponokat is, és nem csak azért hogy könnyebben eloszlatható legyen a hajon vagy hogy kevesebb is elég legyen belőle, hanem mert a tenzidek a vízzel elkeveredve fejtik ki a maximális tisztító hatásukat. 5ml sampont hígítsunk fel negyed liter vízzel. Amennyiben szappannal mosunk hajat, még fontosabb hogy a szappant alaposan feloldjuk vízben. Kb. 1 teáskanál reszelt szappanhoz adjunk 1dl vizet, lehetőleg meleg vizet hogy a szappan hamarabb oldódjon, és időről időre megkevergetve hagyjuk teljesen feloldódni benne, míg szappandaraboktól mentes keveréket nem kapunk. De tudtad-e, hogy a szódabikarbóna az egyik legjobb dolog hajmosásra, sőt hajunk ápolására?  Talán nem én vagyok az egyetlen, aki észrevette, hogy a drága és márkás samponok, hajlakkok és egyéb kenceficék használata során a hajszálak csak egyre erőtlenebbek, gyengébbek lettek, és ha abbahagyod a velük való törődést csak még rosszabb a helyzet. Balzsam nélkül már ki sem tudod fésülni a hajad, de ha mégis megpróbálod olyan kis gyenge, törékeny, hogy hímes tojásként próbálod óvni. Napokon belül növekedést, és hajszálvastagodást, javulást tapasztalhatsz, ha kipróbálod a szódabikarbónával történő hajmosást. Bátran ajánlom mindenkinek, mert nem tartalmaz káros összetevőket, mint a samponok, vagy más hajra való dolgok, az eredményt pedig garantálom mindenki imádni fogja! Lehet, hogy eleinte hiányozni fog a sampon, de leginkább az a habzás, amit egy sampontól megszoktál. Minden tisztítószerünk habzik, ezért nem várunk mást egy sampontól sem. Azonban az eredmény kárpótol majd minden hiányérzetet! Recept: 1 rész szódabikarbónát keverj össze 3 rész vízzel (a mennyiségek függnek a haj hosszától, vastagságától), majd töltsd egy kis flakonba. A keveréket juttasd el először a hajtövekre majd a hajvégekre. Hagyd a hajadon 3-5 percet, majd ezután meleg vízzel öblítetsd.
 3. A balzsamról: Amikor még nem alkalmaztam hajpakolásokat, akkor fontos lépésnek tartottam hajmosás után a balzsamozást, hiszen talán enélkül örökre összegubancolódva maradt volna a hajam, azonban ezt a lépést ma már sokkal jobb módszerre cseréltem: ecetes hajöblítőre. Talán nem hangzik olyan jól, de sokkal jobb eredményt kínál, mint a legdrágább hajbalzsam. Hajmosáshoz magam mellé készítek egy 2,5 – 3 dl-es poharat, teszek bele egy evőkanál almaecetet, és pár cseppet a kedvenc illóolajomból (levendula / rozmaring). Az illóolaj teljesen elveszi az ecet szagát. Miután megmostam a hajam, és megfelelő hőmérsékletű víz folyik a zuhanyrózsából, az öblítővízembe készített illóolajos ecetet felengengedem vízzel, majd a hajamra öntöm. Sehol sem láttam, hogy javasonlák vizes állapotában kifésülni a hajat, én azonban ez után mindig kifésülöm, mert az ecet rögtön és könnyen fésülhetővé teszi. Először egy ritka fogú fésőt használok, majd közvetlen utána egy meglehetősen sűrű fogút. Kb annyi ideig hagyom hatni az öblítőt, míg kifésülöm a hajam, ezután még sima vízzel leöblítem. Az ecetes hajöblítő igazi lényege abban áll, hogy felszabadul a hajad mindenféle sampon maradványtól, és be is zárja a hajlemezkéket, amitől a haj könnyebben fésülhető és ragyogóan fényes lesz. Ezen felül az almaecetes vízzel való hajöblítés nagyon finoman frissítő és bőrnyugtató hatással van a gyulladt fejbőrre is. Amennyiben szappannal mosunk hajat, a savas öblítés elengedhetetlen, nagyon fontos szerepe van a hajszálakon letapadt szappanmaradványok eltávolításában, illetve a haj és fejbőr pH-jának helyreállításában.
 4. Hajszárítás: A magas hőmérséklet sem tesz jót a hajnak, így a hajszárítást, és különösen a hajsütést, hajvasalást amennyire lehetséges kerüld. Főleg a különféle akut állapotú bőrgyulladások esetében nagyon fontos a hajszárító használatának mellőzése, mert a meleg levegő fellobbantja, fokozza a gyulladást. Nyáron, szabad levegőn is gyorsan megszárad hajunk, de hűvösebb időben, úszás után persze mégiscsak használj hajszárítót! Hajmosás után tekerd be a fejed jó nedvszívó képességű törölközőbe, és hosszan hagyd a fejeden, hogy alaposan magába tudja szívni a vizet! Ezáltal a lehető legrövidebb időre csökkentheted a hajszárító használatának idejét. Magát a hajszárítót még így is az alacsonyabb fokozaton használd, és a készüléket ne tedd közel a hajadhoz! Az ionos hajszárítók a vizet nem kiszárítják a hajból, hanem ionizálják azt, így segítve, hogy a hajban való felszívódását, hidratálva a fejbőrt és a hajszálakat. Érdemes lehet kipróbálni!
 5. Hajvágás:  A viktoriánus kori lányok szinte egész életükben megvoltak hajvágás nélkül, tehát nem lehetetlen kihívás. Azonban könnyedén erősebbé és ellenállóbbá teheted a hajad, ha sűrűn vágatod (kb 6 hetente). Így észrevehetően erősödnek a hajszálak, hiszen a vágás által jobban levegőhöz jutnak a hajhagymák. Egészségesebb látszatot is kelt, hiszen nem fog töredezni, és elvékonyodni sincs ideje. Ilyen esetben persze lemondunk a hajnövesztésről: amennyit nő, körülbelül akkorát vágunk belőle, de megéri, nem szabad elkeseredni! Pár hónapig kúraszerűen érdemes lehet egy jó frizurára visszavágatni a hajunkat! De új hajszálak megjelenéséhez a hajvágás még nem elég.
 6. Serkenteni kell valamilyen módon a fej/fejbőr vérellátását, vérkeringését, ezáltal javul a hajhagymák életfeltétele, és ennek következtében a hatóanyagok is mélyebbre fel tudnak szívódni. A hajpakolásokat minden esetben masszírozd jól a fejbőrödbe! (De ne csak a hajpakolásokat. Igazából minden nap kb 5 percet érdemes volna masszírozni a fejbőrünket!) Ezt követve ügyesen dunsztold be a hajadat! Először is hosszú hajat csatolj fel, majd tekerj alufóliába, folpakba, húzz rá úszósapkát, törölközöt – ami neked szimpatikus, hogy ne folyjon, csöpögjön ki sehol, habár ez sajnos óhatatlan. Ezért javaslom, hogy kényelmes, erre szánt ruhában, zsebkendővel a közeledben állj neki, lehetőség szerint olyankor, amikor életed párja épp nem tartózkodik otthon…
 7. Tehát kezdj el alkalmazni tápláló hajpakolásokat kitartóan és heti rendszerességgel, minden hajmosást megelőzöen! Minden fejbőr- és hajtípusnak szüksége van a táplálásra, ahogy az arcunknak is. Tévhit hogy a zsíros hajra nem szabad olajat kenni! A heti olajos pakolásoktól fejbőrünk hidratálódik, és normalizálja a faggyútermelést. A száraz hajnak pedig mindenképp szüksége van plusz tápanyagra. Heti egyszer a bevizezett és tamponált hajra kenjük az olajat, masszírozzuk át a hajunkat és a fejbőrt hogy az olajat mindenhol egyenletesen eloszlassuk, fedjük be a fejünket egy műanyag zuhanysapkával vagy folpakkal, és hagyjuk hatni minimum fél óráig. A pihenő után mossunk hajat a megszokott samponunkkal.
 8. A hajpakolásokat mindig kimossuk a hajunkból, azonban használj hajban maradható ápoló kenceficéket is, melyeket a hajon hagyunk öblítés nélkül: a haj hosszának, a hajvégeknek védelmét szolgálják, illetve a haj formázására is alkalmasak. A hajvégekre például 1-2 csepp (!) olajat lehet kenni hajmosás után, de még a hajszárítás előtt. A lenmagolaj védi a haj szerkezetét a hajszárító melegétől, és megelőzi a hajvégek töredezését is. A kókuszolaj nagyon hasznos nyáron, mert megvédi a hajat a napsugárzás ártalmaitól, és egy kicsit formázza is a tincseket. Az argán olajhoz hasonlóan, alen, a kókusz olaj is az un. száraz olajok egyike, vagyis a nagyszerű ápoló hatás mellett sem nehezítik el a hajat. Utóbbi nagy kedvencem! De itt van még a lenmag-zselé is, mely könnyen felszívódik, ápoló hatása mellett nagyszerű hajfixáló is. Sűrűbb változata nagyon alkalmas vizes hatású frizurák készítésére, de ha hamarabb szűrjük és hígabb marad, akkor könnyebbé és dúsabbá varázsolja lelapuló vékonyszálú hajat! Hasonló az aloe vera zselé is, mely hidratálja a hajat; nagy segítség a vékonyszálú, gyenge hajnak, amelynek hajzseléként alkalmazva jó tartást ad; illetve nagyon szép természetes tartást kölcsönöz a göndör vagy hullámos tincseknek.
 9. Valódi (vaddisznó) sörte kefével fésüld száraz hajadat reggel felkelés után, és este lefekvés előtt, ahogy nagyanyáink tették! Ne aggódj, lehet ilyet még kapni Müllerben, dm-ben is. Persze nem annyira olcsók, de nagyon tartósak, csak ügyelj rá, hogy mindig kitisztítsd, és megfelelően fertőtlenítsd. Régi rossz szokás azonban, – és még a filmekben is ezt láthatjuk – hogy a hálószobában fésülködünk. A poratkák, melyek egyébként is lehullot emberi maradványokkal táplálkoznak olyan helyeket kedvelnek leginkább, mint a pihe-puha ágyikónk, mellyel testünk gyakran érintkezik. Ezért a hálóba, már úgy menjünk, hogy megfésülködtünk, és lemostuk a sminket az arcunkról!

a dús hajért, sörte kefe használata

 

Mi jó a hajnak? – Kimosandó hajápoló szerek

A tartós szépség valóban belülről fakad, és a megfelelő életmód hosszú távon tükröződni fog hajunk állapotán. A fényes, életteli, dús hajért azonban a megfelelő hajápolási szokások kialakításával is sokat tehetünk. Érdemes a konyhában szorgoskodni, és a kissé macerás házi hajpakolásokat választani a boltban kapható, szintetikus társaikkal szemben, mert hatékonyabbak, és olcsóbbak is. Kiválóan ápolják, táplálják a hajat, megszüntetik a hajhullást, hosszú távú eredményeket biztosítanak.

A hajnövesztésről nem árt szem előtt tartani, hogy hosszú folyamat… Ahogy a köröm, a haj sem regenerálódik olyan gyorsaságban, ahogy azt szeretnénk, legyél egy kicsit türelmes, és adj neki időt! Csak abba gondolj bele, ha holnaptól új hajszálak nőnek is a fejeden, vajon mikorra érik utol a jelenlegi frizurád hosszát, vagy mikorra tudod a copfod közé befogni az új hajszálakat? Olyan hatóanyagok viszont igenis léteznek, melyek felgyorsítják ezt a folyamatot. A javulás rögtön, és azonnal szembe fog tűnni, hiszen kezelhetőbb lesz a hajad, és a már meglévő hajszálaid is erősödni fognak, hajszálaid élettartama is megnő, ezek mind arra fognak ösztönözni, hogy folytasd a kezeléseket, tedd életformáddá, építsd bele heti rutinodba! Először is léteznek olyan szerek, melyek segítik a fejbőr vérkeringését.

A fejbőr vérkeringését serkentő szerek:

 1. Hámozz meg, és reszelj le egy kisebb szál tormát, majd keverd össze egy nagyobb citrom levével. Dörzsöld a hajadba. Hatóidő: 20 perc
 2. Seborin hajszesz plusz pár csepp borsmenta illóolaj: nagyon hamar, kb 2 hét után valóban új hajszálak kialakulását eredményezte nálam, ez rögtön szembetűnt a páromnak is – remélem neked is beválik! Amúgy korpás fejbőrre ajánlják, és bár nem vettem észre, hogy korpás volna a hajam, régőta ki akartam próbálni, mert az évek alatt semmit nem változott ennek a terméknek a design-ja, ebből én arra a következtetésre jutottam, hogy valóban jó lehet. Csőrös övegcsébe, mint a hafestős flakonok beletöltöm a hajszeszt, majd ehhez kb 3 csepp borsmenta illóolajat cseppentek. Feviszem a hajtövekre,  majd alaposan a fejbőrbe masszírozom. Ne ijedj meg, elsőre igen szokatlan érzés lesz… A bőrbe dörzsölve a borsmenta illóolaj ingerli a hidegérző receptorokat. Valójában a borsmenta illóolaj így nyomja el a fájdalomérzést is, ezért a halánték bedörzsölésével fejfájás enyhítésére is igen hatékony vérbőséget okoz. Szerintem aki ezt a hajszeszt heti rendszerességgel használja, megszabadulhat a migréntől is. Kiegészító információnak nem árt tudni, hogy a borsmenta illóolaj kis mértékben ugyan de zsírosít a hajon. Így ezért én hajmosást megelőző napon estére szoktam alkalmazni. 

 

 

 

Általánosságban elmondható azonban, hogy a hajat táplálják, erősítik, fényesítik, ellenállóbbá és dúsabbá teszik a különféle növényi olajok (az étolaj épp nem, de a repertoire igen széles körű: bojtorján, ricinus, mandula, len, argán, jojoba, oliva, kókusz) illóolajok (levendula, rozmaring,), tojás, méz, joghurt, tejföl, élesztő, feketekávé, bizonyos gyógynövényekből készített teák (mint csalán, rozmaring, kamilla, menta), almaecet, kis mennyiségű alkohol: sör, rum, vodka, konyak, bizonyos gyümölcsök és zöldek: citrom, banán, eper, avokádó, aloe vera – mind hatásos összetevők lehetnek hajpakolásokhoz.

Tanuld meg ezeket a szereket alkalmazni, érezd a saját bőrödön, hogyan hatnak, és hamarosan te is ráérzel majd, hogyan lehet ezeket kedvedre kombinálni. A házi hajpakolások elkészítése, használata sok esetben inkább művészet, mint tudomány. Nagyon élvezetes dolog kikísérletezni velük különösen, hogy egyikkel sem árthatsz magadnak, vagyis biztonságos, és biztos és biztonságos javulás érhető el velük!

 

Az olajokról:

A bojtorján, ricinus és lenmagolaj hajnövekedést serkentő tulajdonsága révén hajhullásra és töredezés ellen is kiváló. Bojtorján olajat érdekes módon elég nehézkes beszerezni, ám az orosz oldalak nagyon ajánlják. Neten rendelhető – sőt eredeti hajszínünk megőrzésében is segítséget nyújt állítólag! A ricinusolaj hajnövesztő hatásáról talán már hallottál, de a lenmagolaj is az abszolút csoda kategóriába tartozik. Rendszeres használatával és fogyasztásával, magas E-vitamin tartalmánál fogva megelőzi az akut hajhullást és a fejbőr károsodását is helyreállítja, megbírkózik a korpával, ekcémával, de még a pikkelysömörös fejbőrt is képes kezelni, enyhíti a viszketést, csökkenti a gyulladást, rendszeres használatával pedig megelőzhető az újbóli kialakulása. Javítja a véráramlást és megelőzhetjük vele az idő előtti őszülést.

Melegíts fel langyosra 2 evőkanál lenmag olajat egy tálban! Kezdd el bemasszírozni a fejbőrödbe, majd dolgozd el az egész hajadon. Ezután csavard be egy meleg törölközőbe és várj 30 percet, majd mosdd ki! Hetente 2-3-szor elvégezheted a kezelést!

A lenmagról egy külön bejegyzést is írtam, melyben a hajápoló lenmagzselé recetjét itt megtalálhatod: https://agipraktikai.com/a-lenmag-egy-szuper-mag/

Az olajakat elég akár önmagukban a fejbőrbe dörzsölni, majd szétoszlatni a hajon, azonban a bojtorján és ricinus olaj nagyon sűrű, ragacsos állagú, ezért én mindig keverem legalább más olajakkal (argán, mandula, olíva, kókusz, len). Sőt egy tojás sárgájával legtöbbször majonézt készítek belőle. Nekem a majonéz alapú pakolások váltak be leginkább, a tojás ugyanis kiválóan hidratálja a hajat.(Ha nem csináltál még majonézt házilag, akkor fontos tudni, hogy először csak nagyon kevés olajat adj a tojás sárgájához, pár cseppet, és gyorsan keverd el! Ha gyors ütemben adagolod az olajat, kicsapódhat, és híg lesz, ahelyett, hogy sűrűsödne.) Tehetsz hozzá még 2 kanál joghurtot, egy kevés citromlevet, vagy akár mézet is. A joghurt enyhén kiegyenesíti a hajat, és jó tartást biztosít neki, a citromlé pedig a zsírosodás szabályozásában játszhat szerepet. Jó sokáig hagyd a fejeden, minimum két órát dunsztkötésben. Alkalmazd hetente, és meglátod hamarosan normalizálődik a hajhullás mértéke! Egy ilyen pakolás után kétszer minimum jól át kell mosni a hajat, mert az olaj nehezen jön ki belőle.

 

Az illóolajokról:

Borsmenta illóolaj: A  borsmenta illóolaj hatása olyan erős, hogy elegendő az illóolaj üvegcse kupakját letekerni. Néhány szippantás, és máris felfrissültnek, tettre késznek érezheted magad. Élénkíti a vérkeringést, az agyműködést és segíti az összpontosítást, ugyanakkor lehűti az érzelmeket, szétoszlatja a haragot és az idegességet. Segít eloszlatni az álmosságot, így természetes módon csökkentheti a fáradságot, növelve az éberséget, előmozdítja a tiszta gondolkodást. Csillapítja a hányingert és a hosszú utazás alkalmával fellépő rosszulléteket. Bőrápoló olajban elkeverve megnyugtatja és ellazítja a fáradt izmokat, fertőtlenítő hatása révén enyhíti a gyulladásokat, erősen csökkenti a pattanásokat és a faggyútermelést. Egyes japán cégeknél időről időre borsmenta olajat juttatnak a légtérbe, hogy fenntartsák, és fokozzák a dolgozók figyelmét, koncentrálóképességét. A korai rómaiak magát magát a növényt főzésre is használták, amit nagyon helyesen tettek, hiszen, gyomorpanaszok, emésztési rendellenességek ellen is kiváló. Ma is nagyon könnyen nevelhető, igénytelen gyógynövény, mely az agyagos földet szereti, de cserépben, akár egy ablakpárkányban is kiválóan érzi magát. Gyorsan terjed – ha kiülteted más növények közé, hamarosan megpróbálhatja elnyomni őket. A görögök ájulás elleni szerként használták, ahogy később a repülősót. Mire ügyelj? Ne alkalmazd várandósság idején és gyermekeknél 5 éves kor alatt!

Levendula illóolaj: baktériumölő és enyhén gombaölő, fertőtlenítő, sebgyógyító hatású, sőt nyugtató, gyulladáscsökkentő, sejtregeneráló, frissítő, megújító, hangulatjavító, és élénkítő is. Alkalmazásának egyik kiemelt fontosságú területe az alvászavarok, szorongás és az idegesség kezelése, vagyis fejbőrünkbe masszírozva mindenféle jó hatása érvényesül. JAvítja a koncentrációskészséget és segít a relaxációban, fejfájás esetén is kiváló.

Rozmaring illóolaj: kiváló szer hajhullás ellen. Erőteljes antioxidáns tulajdonságú vegyületei közé tartozik a rozmaringsav, mely gyulladáscsökkentő sőt a rozmaring kivonatai vírusölő tulajdonságokkal is bírnak. A rozmaring többféle flavonoidot is tartalmaz: az apigenin például gátolhatja a hasnyálmirigyráksejtek szaporodását, a diozmin erűsíti a sejtek falát, a genkvanin pedig kollagéntermelés serkentésével megelőzheti a ráncok kialakulását. Régóta használják tehát kozmetikai célokra, fő összetevője a “Magyar királyné vizeként ” (Aqua Reginae Hungariae) ismert készítménynek is. A legenda szerint Szent Erzsébetet egy remete úgy gyúgyított meg a köszvénytől, hogy több napig rozmaringot áztatott borszeszben, ezzel a párlattal kente be végtagjait. A királynő nemcsak meggyógyult, de megszépült hatására. A rozmaringot tehát nem csupán báránysültek készítésénél érdemes elővennünk, használjuk ki ügyesen ezeket a jó tulajdonságait! Már az ókor óta ismerik idegnyugtató, energianövelő, emlékezetjavító hatását. A diákok régen rozmaring ágacskát tűztek a hajukba vizsgákra készülve. A rozmaringos inhalálás például jó módszer lehet ma is az éberség, koncentrálóképesség javítására. Mire ügyelj? Terhes kismama, szoptatós anyuka ne használja a rozmaringot orvosi célra!

 

Mi jó a hajnak?

egészséges hosszú haj

 


Források:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.