Svájci Habcsók / Habkarika

Édesapám szeretette meg velem a habcsókot. A habcsók egy olyan édesség, amivel szemben azt tapasztalom, az emberek nagyon kételkedők. Kevesen csinálnak, kevesen szeretik, de talán a legfőbb oka mindennek, hogy kevesen ismerik. Nem a legegészségesebb finomság – mondják, de egyszer egy évben, Karácsonykor azt hiszem megengedhető. Gondolkodhatunk benne dekorációs lehetőségként is, hiszen igen mutatós dísze lehet a fának karika formában. Kevés hozzávaló szükséges hozzá. Nagyon egyszerű elkészíteni, habár megvan a maga trükkje, amitől igenis fényes és fantasztikus lesz, ínycsiklandó, egyenesen szobrászi kis remekmű. Kreatív emberek ki ne hagyjátok!

Habcsókok
Habcsókok

 

Hozzávalók:

  • 3 db tojásfehérje
  • 150 g kristálycukor (Körülbelül 50 dkg cukrot számolhatsz 1 db tojásfehérjére. )
  • 1-2 tk keményítő (ettől kicsit ropogósab lesz, de csak óvatosan)
  • 1 kk citromlé (ettől fényesebb lesz, de csak óvatosan)
  • 1 csipet

Ez az adag mondjuk habcsóknak elég. Ha habkarikának szánod, akkor nem tudsz belőle túl sokat készíteni. Én idén 7 tojásból készítettem.

Elkészítés: A tojás fehérjét habbá verni – nem okoz gondot senkinek, hiszen a legtöbb sütemény alapja. Igen ám, de létezik egy trükk, mégpedig, hogy vízgőz főlőtt a tojás fehérjéket a cukorral, csipet sóval, melegítsük fel kb 70 Celsius fokra. Ha nincs hőmérőd, akkor is megállapíthatod, hogy mikor jó – amikor a cukor szépen feloldódott. Ezen a hőmérsékleten egy nagyon erős, nyúlós, ragacsos, “ragasztó” állagú valamit fogsz kapni. Tulajdonképpen a felmelegítés stabilabbá teszi, és a kisült habcsókunk kívül roppanós állagú, belül pedig ragacsos, olvadós rágószerű ízkoncentrátum lesz.

Svájci habcsók
Svájci habcsók – melegítem vízgőz felett

Ez a svájci habcsók. Három féle habcsókot különböztetünk meg egymástól a francia, a svájci, és a hagyományos habcsókot, de aki evett már svájcit, az szerintem el is felejti a másik kettőt. Nekem mindenképpen ez a kedvencem!

Ehhez az érdekes állagú masszához tegyük hozzá a citromlevet és a keményítőt! Mindkettővel csak óvatosan! Olyan kiegészító lehetőségek ezek, melyek akár el is hagyhatók, vagy akár el is ronthatjuk vele az ízt és állagot. Ezután verjük kemény habbá! Lapátoljuk bele a habzsákba, és nyomjuk szép formákban a sütőpapírra. Karika formában felfűzhető dísze lehet a karácsonyfának, csók formában pedig dekoratív édesség, de persze további formázási lehetőségek is akadnak. Az általam csak csóknak nevezett szépség lehet virág, csillag, szív, levél, melyek halmozhatók egy nagyobb forma kitöltésére is, mint például szív, de nagyon látványos lehet a lapra kikent forma is, amit sütés után kedvünkre tördelhetünk. Ha dekoratív elemnek szánjuk valami más édességen, tortán, akkor ne felejtkezzünk meg róla, hogy ha túl sokáig csücsül tejszínhabon, akkor megszívja magát, és megpuhul.

Persze biztosan eszünkbe jutnak még további variációs lehetőségek is, akár színezésre, akár ízesítésre. Mesterséges színezésről nem beszélek szívesen, de a bogyós gyümölcsök általában nagyon intenzív színező tulajdonságokkal bírnak, és szépen megfestik akár a habcsókot is. Ez persze nem csak színező, egyben ízesítő is lehet, de további lehetőségek is akadnak. Úgy általában a diófélék nagyon jól állnak a habcsók ízéhez is állagához, mint dió, pekándió, kókusz, mogyoró, mák. A magok plusz íze még intenzívebb lesz és jobban képes érvényesülni, ha mielőtt a masszába kevered pár percet sütőben pirítod őket. Aztán jöhet az aprítás, végül a habba forgatjuk. Egyszerűen kanalazzunk halmokat, vagy töltsük habzsákba, de most nagyobb lyukú csövet használjunk, nehogy elakadjanak a magok.

Svájci habcsók
A jó habcsók alap ekkor már gyönyörű fényes, és nagyon lassan, szinte le sem csúszik a habverőről
Habkarika
Sütőpapírra rendezgetett karikák és csókok
Svájci habcsók
Fantasztikus fényük van

Sütés: Kb 90-93 fokon süssük 1 1/2 órán át. Nehéz ezt sütésnek nevezni, tulajdonképpen szárítjuk. Akkor tekinthető késznek, ha hozzányúlsz, és kemény, nem ragad hozzá az ujjad.

Mi az ami elrontható egy habcsókon?

  • A sütőt ne melegítsük túl, mert úgy hamar megbarnul, és a habcsók szerintem akkor tökéletes, ha gyönyörű hófehér marad sütés után is. Gondoljunk csak bele, hogy a tojás 40 fokos kövön is megsül. 40 fok fölött a fehérje elkezd kicsapódni. Ne feledkezzünk meg arról se, hogy egyszer már 70fokra felmelegítettük. Tehát szép lassan tulajdonképpen inkább kiszárítjuk a habcsókot a sütőben, ezért elegendő az a viszonylag sütéshez kevésnek mondható 90 fok. De ha van elég időnk, talán sütés nélkül is képes kiszáradni. A habcsók masszája tökéletesen megfelel mézeskalács írókázásra is. Ilyenkor a kisült mézeskalácsokra vékonyan alkalmazhatjuk, nincs szükség további sütésre, csupán várjunk pár órát, míg kikeményednek, ésvatosan egymásra is pakolhatók.
  • Ha túlsütöd akkor bizony kireped, törékennyé válik, és üvegszerű hanggal leesnek róla a felső darabok.
  • Hasonlóan viselkedik akkor is, ha túl hirtelen veszed ki a sütőből. Ha úgy ítéled meg, hogy a habcsókok elkészültek, ne vedd ki rögtön a sütőből, hanem csak nagyon óvatosan, résnyire nyisd ki a sütő ajtaját, esetleg támaszd ki egy fakanállal. A sütő elzárásól kb negyed órát várj, s csak azután válaszd le őket a sütőpapírról. Ne félj tőle! Nagyon szépen le fognak válni róla!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.