Bodza – amit jó adni, amit jó kapni

A bodza megérkezése biztos jele annak, hogy közel a nyár! Szedés közben gyakran énekelgetem a “Bodzavirágról, bodzavirágról, hullik a, hullik a sárga virágpor” kezdetű dalt… Valahogy annyira szép dolog a természet kincseit begyűjteni! A természet mindig rendkívül nagyvonalú hozzánk! Bőkézzel és örömmel ad. Haszonra ad – használd ki a lehetőséget! A bodza 3–10 m magasra megnövő terebélyes cserje vagy fa. A fává növekvő példányok egészen ritkák. Bár csodaszépek, nekünk virággyűjtési szándékkal a bokrok kedvezőbbek. A bodza kellemes illatú, krémes virágai május elejétől június végéig szedhetők. Ha jól sáfárkodunk nem csupán bodzaszörphöz jutunk általa, de nagyszerű élményekhez mind a begyűjtés, mind a szörpkészítés, mind pedig az elfogyasztás közben. Én általában Teddel megyek begyűjtő körökre – a kedvenc sétahelyünk ugyanis tele van bodzabokrokkal. A mi vidékünkön nyílik talán utoljára a bodza Magyarországi viszonylatban. Mivel  gyakran sétálunk errefelé, és a virágba borult bokrok már messziről vírítanak, sőt illatoznak, általában nem maradunk le a bodzaszezonról. Nekem van egy kellemes méretű, kifejezetten bodzaszedésre alkalmas fonott kosaram, mindig ezt szoktam magammal vinni. A kosarat azonban még ki is szoktam bélelni egy jókora sütőpapírral, hogy az értékes virágpor a papíron maradjon hazalötykölődés során is, mert bizony legtöbbször én biciklivel megyek.

Valaha az emberek felhasználták a növény minden részét a gyökerétől a kérgén át a leveléig. E hasznosítások többségét mára elfeledtük, és a bodzára leginkább csak szörpként gondolunk. Fiatal hajtásai a vastag, szivacsos bélszövet miatt törékenyek. Ahogy az ágak idősödnek, a belső bélüreg nem tágul, és hosszú, rugalmas és szilárd rostokból álló, egyenes szálfutású farész veszi körül. Ez az oka annak, hogy a legkiválóbb, szilárd és tartós, kellemes tapintású ásó- és lapátnyeleket a több éves, egyenes bodzahajtásokból készítették. Hasonló okokból nagyon régóta fúvós hangszereket: furulyát, tilinkót, kavalt is készítenek a bodza ágaiból. A régi kovácsműhelyekben a bélszövetétől megszabadított bodzahajtást használták fújtató készítéséhez (a kivett bél pedig kiváló gyújtós volt). A halászok általában bodzából készítették a hálóvarró tűt. Erős szagú levét a legyek, egerek távol tartására kipermetezték. Rovarűző hatását ma a biokertészetekben hasznosítják. Gyorsan bomló avarja, árnyaló hatása segíti a vegetáció felújulását, ezért levelét az érés gyorsítására keverjük a komposztba.

De gyógyászati ​​előnyeit is gyakran figyelmen kívül hagyjuk, pedig a népi gyógyászatban a bodza volt „a szegényember patikája”: ennek főzetével kezelték a székrekedést, a szemgyulladást, a gümőkórt (TBC), de használták vértisztítónak, köptetőnek, hámosítónak is. A tradicionális gyógynövénykönyvek antibakteriális, antiszeptikus és gyulladáscsökkentő gyógyszerként írják le. Gazdag bioflavonoidokban és valóban segít enyhíteni a sinus és a tüdő torlódását. Ugyanakkor gyulladásgátló, mely óvatosan tisztítja a test vízútjait. Vizelethajtó, enyhe hashajtó, hánytató, izzasztó, ezenkívül fájdalomcsillapító, és immunerősítő hatásokkal is bír.

 

A fekete bodza hatóanyagai:

Tartalmaz A-, B-, C-vitamint. C-vitamin-tartalma duplája a citrusformákénak. Tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, ásványi anyagokat és mikroelemeket: vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, valamint illóolajokat és antociánokat (ez utóbbiaktól fekete a bodza bogyója augusztus tájékán).

Virág (Sambuci flos): A virágban flavonoidok, szaponinok, klorogénsav, ciánglikozid, illóolajok és nyálkaanyag található. A virágból készült tea vízhajtó, emésztést elősegítő, köhögéscsillapító hatású. Megfázásra, hörghurutra, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. A frissen szedett virágokat palacsintatésztába mártva ki is süthetjük, illetve szörp is készíthető belőle. Fontos! A zöld részeket, így a virág kocsányát is el kell távolítani, mert mérgezőek!

Bodza levele (Sambuci folium): Bár a bodzavirág fogyasztása biztonságos, gallyait, leveleit és gyökereit mérgezőnek tekintik! A levélben cseranyag és szambunigrin glikozid található. A fekete bodza leveleit a virágzás ideje alatt mégis szokták gyűjteni, vékony rétegbe kiterítve szellős helyen megszárítani, azonban ritkán használatos belsőleg. Leginkább vérzésre és égési sebekre ajánlják. A levélből, kéregből készült teát reumás fájdalmak enyhítésére használják. Ezenkívül izzasztó, lázcsillapító és vizelethajtó, hashajtó hatású. Bőséges izzadás idézhető elő vele kiütéses láz (kanyaró, skarlát) és reumás láz esetén, hurutos fertőzésnél (hörgőgyulladás, influenza). 

Bodzafa kérge: purgáló, féreghajtó hatású. Erős vízhajtó, heveny vesegyulladásra, általános ödémásodásra ajánlják.

Friss bodzahajtás: erős hashajtó. Használják még vértisztításra, fülfájásra, rekedtségre.

Érett bogyótermés (fructus): A termésben szerves savak, antocianinok (sambucianin), vitaminok és cukrok vannak. Izzasztó, nagy mennyiségben hashajtó, ödéma és reuma ellen ajánlják. Bogyói szederrel vagy almával vegyítve lekvár főzésére is alkalmasak. Friss leve vagy a belőle készült lekvár bizonyítottan kitűnő szer a TBC gyógyítására. Leves is készíthető belőle. A bogyókból készített bodzabor (gyümölcsborféleség) egyes vidékeken hagyományos szíverősítő. Helyenként pálinkát is főznek belőle – mivel ez a művelet igen munkaigényes, a bodzapálinka ritka és nagyon drága.

Bár teljesen más habitusú, azért nem árt ha tudjuk, hogy a Fekete bodzának létezik egy közeli, mérgező rokona a Gyalogbodza (S. ebulus), amely egy lágyszárú évelő. Virágai nem sárgásfehérek, hanem hófehérek, portokjuk pedig lila, tehát nehéz összetéveszteni a kettőt.  Másik rokon faj a Fürtös bodza (S. racemosa), amely kevéssé alkalmazkodóképes, virágzata sárgászöld, nem tányérszerű bogyói vannak, és azok korallpirosak, az ágak bélszövete nem fehér, hanem sárgásbarna. Ez is enyhén mérgező.

 

Bodza – Mire érdemes figyelni?

 • Ne menj fehér ruhába bodzát gyűjteni, mert megfoghatja a ruhádat a sárgás virágpor! A szintetikus festékek feltalálása előtt fontos festőnövény is volt: a bogyóból különböző adalékanyagokkal barna, kék, ibolya, bíbor és fakókék, a levelekből pedig zöld festékanyagot készítettek.
 • A bodza valamiért nagyon kedvel réteken, árokpartokon, nitrogénben gazdag akácosokban, bozótosokban, erdőszéleken, sőt városszéleken az utak mentén, szemétlerakó-, törmelékes helyeken, parlagokon nőni, mivel a szennyezett levegőhöz jól alkalmazkodott az idők folyamán. De csak olyan helyről gyűjtsél virágot, ami távol esik a forgalmas utaktól, hogy minél tisztábbak legyenek a virágok. A virágokból bőven gyűjtsünk, és ne csak szörpnek, de fénytől védett helyen szárítsunk is belőlük! A szárított virágokból főzött teát ne felejtsük el meghűléses időszakokban fogyasztani, mivel kiváló lázcsillapító, izzasztó és köhögéscsillapító hatású. Bodzatea elkészítése: Egy csapott evőkanál (3 g) teafüvet 2,5 dl vízzel forrázz le, 15 perc után szűrj le! Bár a műanyag nekem sem a kedvencem, gyógynövényekhez ne használj fémszűrőt!
 • Csak száraz időben gyűjtsük, mert nagyon érzékenyek. Eső után nem érdemes gyűjteni, mert az eső kimossa belőle az értékes virágport, ezzel együtt az ízeket is. A bodzavirágot legjobb napos reggeleken begyűjteni, miután a reggeli harmat már eloszlott. A virágok betakarításakor ügyelj arra, hogy körültekintően vágd le a virágfürtöket, ne vágj le túl sokat az egyes ágakból, ezzel biztosíthatod, hogy a fa bogyói bőségesen növekedjenek később a szezonban! A termés fekete színű 2-3 magvas, csonthéjas bogyói augusztus-szeptemberben érnek. Bogyóit nyersen ne fogyasszuk, mert magjai mérgezőek!
 • Legalkalmasabb kosárba szedni. Soha ne használj műanyag zacskót, mert a virágok abban nem kapnak levegőt, és gyorsan befüllednek. A virágzatot közvetlenül az elágazás után ollóval vagy késsel vágjuk le. A szörpkészítéshez a virágszárakat majd otthon csípdesd le, sőt villával is nekiállhatsz kifésülni őket, így szinte csak az apró virágokat fogod beáztatni. Hogy miért jó ez? Mert a szárrészek cianogén glikozid és szambunigrin tartalmuk miatt mérgező hatásúak.
 • Még a szedés napján, frissen álljunk neki a szörpkészítésnek, így intenzív marad szörpünk színe és íze.
 • Én rengeteg virágot felhasználok szörpkészítéshez. Pakolom az üvegbe a virágokat, és amennyi vizet enged, annyival felöntöm, épp csak, hogy ellepje. Kicsit le is nyomkodom, mert a virágok könnyűek, feljönnek a víz felszínére. Van aki egy nap után leszűri, de hagyhatod tovább is… Számomra az a mérvadó, amikor meglátom az első virágot barnulni.. Ilyenkor gyorsan leszűröm. A lényeg, hogy minnél több ízt kinyerj belőle! Száraz, hűvös, és fénytől védett helyen történjen az áztatás, és ha több napig áztatod, akkor naponta egyszer kicsit kavargasd fel, kóstolgasd meg. Figyelj arra, nehogy megbarnuljon, nehogy megerjedjen!
 • Az üvegeket mossuk tisztára, majd még nedvesen tegyük 150 fokos sütőbe 10-20 percre, így biztosan sikerül csíramentesíteni az üvegeket. Ha csatos üveget használsz, a kupakokra ügyelj, és ne felejtsd el eltávolítani róluk a gumi részt, mert a hő hatására könnyen deformálódhatnak!
 • Még forrón töltsük bele a szörpöt az üvegekbe, zárjuk le és fordítsuk rögtön fejre, de legalább oldalra, hogy a forró ital érintkezzen a kupakkal, és ezáltal a kupakok is csíra mentesek lesznek. Ha nem vagy benne biztos, hogy a kupakok jól zárnak, akkor mindenképpen használj a kupakok alá egy kis celofánt!
 • Ezután tedd száraz dunsztba! Gyűjtsd az üvegeket egy kupacba, és bugyoláld be egy jó meleg dunyhába, hogy lassan hűljenek ki. Minél lassabban hűl, annál biztosabb a siker, hogy bodzaszörpjeid sokáig képesek lesznek elállni – habár általában nem kell ennek olyan túl sokáig kitartania! Nálunk egy-két hónap alatt el is szoktak fogyni – ajándékba is remek figyelmesség!
 • A kész, kipalackozott szörpöket fénytől védett, hűvös helyen tároljuk, hogy megőrizzék színüket!

Próbáld ki ezt a bodzaszörp receptet, hogy lehűthesd magad meleg nyári napokon, balzsamos estéken!

 

Hozzávalók

 • 0,5 kg (25-30 db) nagy bodzavirág ernyő- csípdesd le róla a virág szárakat!
 • 2 kg cukor / méz
 • 2 liter víz
 • 2 db kezeletlen / bio citrom és narancs reszelt héja
 • 2 db kezeletlen / bio citrom felkarikázva
 • 15 g citromsav – nem kell félni tőle, ez egy teljesen ártalmatlan, szerves sav
 • 5 g borkősavat – nem kell félni tőle, ez egy teljesen ártalmatlan, szerves sav

Elkészítés

 1. Először is egy világos színű karamellt készítek: ehhez 250 g cukrot egy edénybe öntök, majd annyi vizet adok hozzá, hogy átnedvesedjen (ettől egyenletesebben és gyorsabban oldódik majd). Melegíteni kezdjük, közben forgatjuk az edényt, hogy könnyebben olvadjon és addig főzzük, amíg világos színű nem lesz. Fontos, hogy ne barnuljon meg nagyon, mert akkor egyrészt gyorsan eléghet, vagy túl intenzív lesz a karamell íze és színe a szörpben. Ha a karamellt késznek nyilvánítjuk, akkor óvatosan ráöntünk fél liter vizet és megvárjuk, amíg teljesen feloldódik.
 2. Ezután a maradék 1,75 kg cukrot, a maradék 1,5 liter vízzel felfőzzük és szirupot készítünk belőle, majd ha felforrt, hozzáöntjük a karamellszirupot. Megvárjuk amíg szobahőmérsékletűre hűl.
 3. Egy nagyobb befőttes üvegbe beletesszük a száruktól megtisztított bodzavirágokat, valamint a felkarikázott citromot és ráöntjük a kihűlt szirupot. Konyharuhával lefedve, hűvüs helyen, max 3-4 napig érleljük, közben minden nap átkeverjük és kóstolgatjuk. Amikor elég intenzíven bodzás az íze, akkor egy edénybe átszűrjük.
 4. Tegyük fel forrni a szörpöt, és közben adjuk hozzá a citrom-, és borkősavat. Mindkettőt beszerzhetjük nagyobb élelmiszerboltokban, és használatuk teljesen alkalmas emberi fogyasztásra, nem idegen anyagok, nem mesterséges tartósítószerek ezek, hanem a természetben, a gyümölcsökben is megtalálható savak. Ha a szörp bugyogni kezd, sterilizált üvegekbe tesszük, lezárjuk, fejre állítjuk pár percre, majd száraz dunsztban hagyjuk lassan kihűlni. Ezután száraz, hűvös helyen tároljuk őket.

Teljesen egészséges, cukormentes bodzaszörp

 • 1 l előre forralt víz
 • 2 csésze méz
 • 2 db kezeletlen / bio citrom leve és reszelt héja
 • 15 db friss nagy bodzavirág ernyő

A mézet ugyebár nem jó magas hőfokra felmelegíteni, ezért csak a vizet forrald fel egy nagy edényben, és hagyd lehűlni kellemes meleg hőmérsékletűre. Közben a bodzavirágokat villával távolítsd el a szárakról! Add hozzá a mézet, citromlevet, reszelt héját és a virágokat a vízhez, óvatosan keverd meg, és hagyjd a keveréket 3-4 órán át állni. Ezután szűrd át a sajtkendőn vagy tejzsákon, vagy gézen, és töltsd az üvegekbe! Hűtőszekrényben akár 2 hétig élvezhetjük ezt a frissítő gyógynövény-koktélt forró nyári napokon! Ha azt szeretnéd, hogy mindenfajta hőkezelés nélkül még 2 hét után is legyen egészséges bodzaszörpöd, és van hely a fagyasztódban, akkor érdemes jégkockatartóba is töltened, így a legkönnyebb tartósítószermentes bodzaszörpöt készíteni.

Próbáld ki a szörpkészítést mentából, citromfűből, hársfa-, akác- és levendulavirágból is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.