A sárgarépáról – Ha nem is tudunk jobban fütyülni tőle…

 /Daucus carrot subs. Sativus /

Legelső formája a vadmurok. Erdély egyes vidékein ma is murok névvel illetik a sárgarépát. A vadmurok (Daucus carota) Európában és Délnyugat-Ázsiában őshonos. Az akkoriban még vékony, kemény gyökérfélét a spanyolok közvetítésével ismerte meg Európa az i. sz. I. század környékén. Pliniustól tudjuk, hogy ez a négyezer éves kultúrnövény eredetileg vékony, kemény gyökér volt, és a késő római időkben kezdték el nemesíteni. Első “klasszikus” utalások a gyökér felhasználására az 1. századból valók (Dioszkoridész: De materia medica.

Az Afganisztánban, iránban honos, és ott máig előforduló vad fajta lila, piros, fehér és sárga színű. Az iráni változat Európába a 8. században mórok közvetítésével jutott el az Ibériai-félszigetre, innen terjedt Észak-Európa felé. A 12. századi andalúziai arab tudós földműves, Ibn al-‘Awwam átfogó művében, a Könyv a mezőgazdaságról (Kitab al-Filaha) említi először a piros és sárga színű répatesteket. A mai sárgarépa nemesítések hoszú során esett át, a Földközi tenger vidékéről származó óriás répa keresztezésével jött létre, így külleme sokat változott. A ma ismert narancsszínt holland kertészeknek köszönhetjük, akik új zöldségfélével akartak kedveskedni a királyi családnak, még az 1600-as években.

 

Magyar leírás elsőként 1664-ből származik a sárgarépáról Lippay Jánostól (1606–1666). A narancsszínű sárgarépát, melyre magyar elnevezése is utal, ma már az egész világon termesztik a mérsékelt égövön. A nemesített változat a vadhoz képest jóval nagyobb, édesebb, ízletesebb és kevésbé fásodó szerkezetű. Noha a narancsszínű sárgarépa mindenütt elterjedt, ma az ősi fajták is egyre népszerűbbek. Narancssárga színének okozója maga a β-karotin, egy antioxidáns vegyület, mely az A-vitamin elővitaminja.  

Alakjuk alapján is több fajtát különböztetnek meg. Míg a normál sárgarépa teste lefelé keskenyedő és hosszúkás, a francia Chantenay pici és tömör, míg a Duwicki, Párizsi hajtató fajták gömbölyödésre hajlamosak. Tompa végű, henger alakú fajták közé tartoznak a Nanti, Gonsenheimi, Amszterdami és Amerikai fajták.

 

 

A sárgarépa egy zöldségnövény, amelynek elsősorban a megvastagodott gyökerét fogyasztjuk. Konyhakertben nagyon könnyen termeszthető, akár konténerekben is. Kétéves növény, amely viszonylag hidegtűrő, nem túl igényes, bár kedveli a laza, homokos, vályogos humuszban gazdag talajt, köves, vagy kötött talajban, ugyanis nem lesz egyenes a gyökér. Fényigénye viszonylag kicsi –  árnyékban is megterem. Magvait már február végén elvethetjük, kb 4 hónap múlva betakarítható. Elterjedt termesztési mód az emelt ágyásos termesztés, napos-félárnyékos helyen érzi jól magát. A rövid tenyészidejű fajták magja februártól (öntözött terülerten) júniusig vethetők. A rövid tenyészidejű fajták friss fogyasztásra alkalmasak, míg a hosszú tenyészidejű fajták vermelve, homokba rakva jól tárolhatók. Ne maradjon ki a repertoire-ból a bébirépa se, melyet csupán az 1980-as évek óta lehet kapni. Az összes fajta késő tavasszal a legízletesebb. 

A sárgarépa gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban. Nyersen, vagy főzve, lé formájában is kitűnik jótékony hatásaival. Nyersen hasznos tápanyagainak, többek között a béta-karotinnak csak mindössze a negyede hasznosul. Mint minden zsírban oldódó vitamin a béta-karotin (A-provitamin) sem érzékeny a hőre, sőt hő (azaz főzés vagy sütés) hatására megnyílnak a vastag sejtfalak, és hozzáférhetővé válik a hasznos anyagok jelentős része.

 

 • Klasszikus leveszöldség – A legtöbb levest, egytálételt, sültet könnyen feldobhatjuk egy-két szál sárgarépával – akár aprítva, akár egészben.
 • Préselt leve ideális méregtelenítésre, léböjtkúra alatt is fogyasztható, széles körben egészségvédő italként ismerjük akár önmagában, vagy almalével, narancslével, céklalével keverve.
 • Nyersen reszeljük salátákba, vagy vágjuk fel vékony hasábokra és fogyasszuk mártogatósokkal. Gyerekek kedvence pl a humuszba mártogatott sárgarépa.
 • Kiváló bébiétel készíthető belőle, de fogzás idején kisbabák számára nagyon jó hűsítő lehet egy nagy, behűtött sárgarépa! Nem tudják lenyelni, de beleharapni sem.
 • purésítve, szószok, főzelékek, hidegkonyhai készítmények készítésére is alkalmas.
 • Diétás, fogyókúrás étrendekben nagyon jó édesítőpótló reszelve vagy préselve.
 • Egészséges sütemények, pudingok, gyümölcslekvárok készítéséhez is nagyon jó alapanyag.
 • A sárgarépa nagyon változatosan felhasználható, éppen ezért rengeteg ételben előfordul, a legkülönfélébb módokon elkészítve lehet fogyasztani, nagyon sok ételkülönlegesség ízesítője vagy díszítője lehet.

A sárgarépát nem csupán az emberiség, de az állatok is nagyon kedvelik, ezért takarmányként is használják az állattartásban. Rendszeres fogyasztásuk az állatok egészségére is pozitív hatással van –  a lovak szőre fényesebb lesz, a tyúkok tojása sárgább stb. A nyuszik kedvenc tápláléka, éppen ezért a sárgarépa a húsvéti ünnepek szimbóluma is, ilyenkor szokás répatortát sütni.

A szuperételek egyike, mely egész évben kapható, könnyen és aránylag olcsón beszerezhető, érdemes a mindennapi étrendünkbe beiktatni. A sárgarépa nem hiába népszerű, hiszen íze édeskés, fogyasztható nyersen, és változatosan felhasználható, de a népi orvoslás része is, sőt tulajdonképpen gyógynövényként is tekinthetünk rá, noha a magyar gyógynövénykönyvek nem igen említik. Külfüldi gyógynövénykönyvek és a népi javallatok azonban annál gyakrabban hivatkoznak rá, ezek hasznos információk lehetnek számunkra.

A falusi ember patikája az erdő és a mező volt a maga növényeivel: a csodálatos hatású füvekkel, fákkal, a titokzatos erejű gyökerekkel, az éltető nedvű levelekkel, szárakkal. Télen a patika, a megszárított növényekkel a padlásra vgay a tornác gerendájára költözött, ott voltak a gyakori emberi betegségekre használt növénykötegek, az állatokat gyógyító füvek, magvak. Ez a patika nem tűnt el egészen… /Szabó Attila, Péntek János/

A sárgarépa olyannyira népszerű táplálékunk, hogy nem is gondolnánk mennyi hasznát élvezzük. Íme!

carrot, répa, sárgarépa, murok

 

Élettani hatásai

 • RÁKMEGELŐZÉS

A béta-karotinról és más karotionidokról ismert, hogy csökkentik bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. Poliacetilén tartalma különösen bélrák megelőzésben segít, de hatásos tüdő-, hasnyál-, gyomor, mell-, méhnyak és húgyhólyagrák ellen is.

 • SZÍV EGÉSZÉGE

A béta-karotin csökkenti a lipidek (zsíros anyagok) és a lipidekből származó anyagok oxidációját, tehát visszaszorítja a koleszterin oxidációját. Az oxigénnel reagáló koleszterin mérgezővé válhat, és jelentősen károsíthatja az érfalat. Ezután egy sor olyan esemény indulhat el, amely plakkok képződéséhez és szívbetegségekhez vezet. Tehát védelmet nyújt szív- és érrendszeri betegségek kialakulásátólcsökkenti a vérelmeszesedést.  A sárgarépában található béta-karotin rendszeres fogyasztása vérkoleszterin-csökkenést eredményez. Azt is kimutatták azonban, hogy az étrend kiegészítők formájában bevitt béta-karotin nem akadályozza meg a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulását, csak ha a vegyület az elfogyasztott élelmiszerrel jut a szervezetbe. Az étrendi karotin sokkal hatásosabb, mint a tablettákban fogyasztott karotin! 

 • VÉR

Vértisztító. Napi fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást és koleszterin szintet, valamint szabályozza a vércukorszintet. Enyhíti a vérszegénységet!

 • SZEM EGÉSZSÉGE

Évszázadok óta ajánlják a sárgarépát különböző szembetegségekre, ugyanis a béta karotin segít megőrizni a szem egészségét. Egy tanulmány szerint az alacsony béta-karotinszint ötszörösére növelheti a szürke-hályog kockázatát. A sárgarépa luteint és xeaxantint is tartalmaz – ezek a karotinoidok védik a szaruhártyát, és csökkentik az időskori makuladegeneráció kockázatát. A makula a szemfenének lévő retina központi része (oxidatív károsodása látásvesztéshez vezethet. A sárgarépa a sötétben tájékozódást is segíti, farkasvakság esetén sárgarépa fogyasztása ajánlott.

 • BŐR, HAJ, KÖRMÖK EGÉSZSÉGE

A sárgarépa fantasztikusan táplálja a bőrt béta-karotin tartalmánál fogva. A béta-karotin zsírban oldódó antioxidáns hatású vegyület, mely a bőr zsíros szubkután rétegében felhalmozódhat. Ebbe fontos szerkezeti anyagok ágyazódnak be, például a kollagén- és a rugalmas rostok mátrixa, mely fenntartja a bőr szerkezetét, hajlékonyságát, rugalmasságát. A szubkután rétegben van a pilosebaceus egység is, ahol a szőrtüsző és a faggyúmirigy találkoznak egymással. A szubkután rétegben felhalmozódott zsírban oldódó antioxidáns vegyületek a karotinoidok helyi védelmet nyújtanak a képződményeknek a szabadgyökök okozta károsodás ellen. A sárgarépa tehát öregedésgátló, hiszen a béta-karotin megvédi a bőrt az öregedést gyorsító szabad gyököktől. Segíthet a bőr tónusának, színének javításában is. Rendszeres fogyasztása segít a bőr víztartalmának megőrzésében, szerepet játszik a faggyú- és verejtékmirigyek szabályozásában, védelmet nyújt a napégés ellen. 

 • GYULLADÁSGÁTLÓ

A béta-karotin némi helyi gyulladásgátló hatást is kifejt, bár nem marad sokáig a vérben. Ezért külsőleg borogatásként alkalmazhatjuk a legkülönfélébb, súlyos, gennyes (pyogen) bőrbántalmak, kelések, fekély, égés, fagyás, felvekvés, sebkezelés esetén is. Tegyünk tejben forralt reszelt sárgarépát ruhapelenka közé, és helyezzük a kívánt bőrfelületre amilyen melegen csak el bírjuk viselni. A népi gyógyászat mellgyulladásra is reszelt sárgarépát ajánl.  “Nem engedi kifokadni, elejit állja, kiszedi belőle a daganatot (duzzanatot)” “Összehúzza a gennyet”. Görz receptjei szerint a sárgarépa leve is alkalmas a sebek átmosására, lehetőség szerint óránként ismételjük a folyamatot. Rosszul gyógyuló sebekre sárgarépaszeleteket is tehetünk, így kötve át magát a sebet. Mézes sárgarépareszelékkel fekélyt is kezelhetünk. Az ízületi fájdalmak, krónikus ízületi gyulladás enyhítésében is szerepet játszik.

 • GYOMOR, ÉS BÉLRENDSZER EGÉSZSÉGE

A gyomor és bélgyulladás egyik legjobb gyógyszere, Willfort szerint közömbösíti a felesleges gyomorsavat és, hamar megszűnteti gyomorégést, és a belekben a rothadást.Magas rosttartalma szabályozza az emésztést, főleg a belek megfelelő működését, ezáltal tisztítva a bélrendszert. A népi gyógyászatban nőknél a kismedencei terület és méhkörnyéki véráramlás emelésére használják. Szélhajtó (csökkenti a felfúvódást), emésztési, és bélproblémák, táplálkozási zavarok kezelésére, érzékeny gyomrúak számára, fájós pocakú gyermekeknek, székrekedés esetén is ajánlott fogyasztása, serkenti a hasnyálmirigy működését.  A kismamáknál gyakori székrekedés megelőzésére szintén kiválóan alkalmas. 1 kg főtt répa rosttartalma mintegy megduplázza a széklet mennyiségét és puhítja is.

 • BÉLFÉREGŰZÉS

A bélgiliszták is okozhatnak pocakfájást. Legrégebben ismert felhasználási módja a féregűzés bélgiliszta esetén. “Ha sok sárgarépát eszik, kihajtja a gilisztát.”Görz szerint a nyers reszelt sárgarépa megszabadít a bélférgektől. Többnyire kb összesen fél kg sárgarépa elég hozzá, de Willfort szerint naponta 2-3 nyers sárgarépa, vagy gyerekeknek sárgalépaleve elkortolgatva ugyanígy segíthet.

 • LÚGOSÍJA A SZERVEZETET

Ez különösen jó hatással van a májra, a vesére, és az epére.

 • MÁJMŰKÖDÉS, EPEELVÁLASZTÁS ZAVARAI

Magas rosttartalma jótékonyan hat a májra, ugyanis elősegíti az emészthetetlen szénhidrátok lebontását, ezáltal semlegesítve a toxinokat. Palaiseul hepato-biliáris elégtelenség esetén is reggelente 3-4 közepes nagyságű sárgarépa levének elfogyasztását ajánlja.

 • SÁRGASÁG

A sárgaság szokásos kezelése volt: Egy nagyobb sárgarépát pohárszerűen kivájtak, vizet tartottak benne, és abból ivott a beteg.

 • TOROK ÉS MANDULA EGÉSZSÉGE

A nép gyógyászat recepjei szerint pálinkás sárgarépakötés a torokra segít megszüntetni a torokfájást. A gyógynövénykönyvek is foglalkoznak a  sárgarépa torokra gyakorolt hatásáról. Dr. Pierre Ouiance szavait idézi Palaiseul: “Akik elfogadják azt a szokást, hogy minden reggel éhgyomorra 3-4 sárgarépa levét megisszák, a felső légúti infekciókkal szemben immunitásra tesznek szert. Azok, akik azelőtt egyetlen telet sem úsztak meg. influenza, meghúlés vagy hörghurut nélkül, többé nem lesznek áldozatai ezeknek.”

 • FÜL EGÉSZSÉGE

Fülgyulladás kezelésére csepegtessük sárgarépalevet a fülünkbe.

 • IDEGRENDSZER ÁLTALÁNOS ERŐSÍTŐJE

Serkenti az anyatej termelődését, ezáltal – számos tiltott zöldség ellenére – a répa fogyasztása kifejezetten ajánlott szoptatás idején. Javítja az anyatej minőségét és mennyiségét.

 • AFRODIZIÁKUM

Egy időben azt is mondták róla, hogy kedvet csinál a házassághoz. Évszázadokon keresztül afrodiziákumként gondoltak rá –  nem csoda, hiszen  E és A vitamin tartalma serkenti a spermatermelést és fokozza a termékenységet.

 • ÁLTALÁNOS IMMUNERŐSÍTŐ

Erősíti és serkenti az immunrendszert – magas antioxidástartalma védi a szervezetet fertőzések és a szabadgyökök támadási ellen. Willfort szerint a rosszul fejlődő, vagy fejlődésében megrekedt csecsemőnek ha sárgarépapépet adunk, hamarosan nőni fog a testsúlya, és a fertőző, főleg meghűléses, felső légűti fertőzésekkel szemben ellenálló ereje megnövekszik. A sárgarépalé kiváló szer a gyerekek mandulatultengésére is. Palasieul receptje rekedtség, köhögés, asztma ellen: főzz meg 3 sárgarépát vízben negyed óráig, törd össze, sajtold ki a levét, adj hozzá 2/3-ad rész meleg vizet, naponta 5-6-szor melegen igyad. Én ezt a receptet ma ezt annyiban változtatnám meg, hogy a répát csupán párolnám, és összeturmixolnám vízzel.

Meglepőek az eredmények, melyeket Norvégiában az ún. “Oslo reggelivel” értek el. Az egyoldalú hal és kenyértáplálék, a rossz éghajlati körülmények (kevés napsütés, hosszú telek) miatt az iskolás gyerekek általános egészségügyi állapota és tanulmányi eredményei mindaddig rossz volt, amíg reggelenként “Oslo reggelit” nem kaptak. Estétől reggelig zabpelyhet áztattak teljes tejben, reggel belereszeltek egy-egy sárgarépát, enyhén felmelegítették, és mézzel ízesítették. E biológiailag értékes reggeli javított egészégügyi állapotukon, és tanulmányi eredményeiken is. Willfort szerint fél csésze tejjel elkevert fél csésze sárgarépalé kortyonként elfogyasztva mindenkinek kitűnő ital, élénkíti, erősíti a gondolkozást, és könnyen emészthető.

Sokoldalú gyógyító hatása a sárgarépa hatóanyagaival magyarázható:

A sárgarépa tartalmaz:

Energiatartalma mindössze 52 kcal (218 kJ) tízdekánként, ami nagyjából 7 perc szobabiciklizés energiájának felel meg. Kalóriatartalma viszonylag kevés, így fogyókúrák kiegészítője is lehet a répa.

 • béta-karotint – az A-vitamin úgynevezett provitaminja, így a legfontosabb A-vitamin forrásunk. Elsősorban kiemelkedően magas béta-karotin tartalmáról híres, de kisebb mennyiségben α- és γ-karotinoidokat is tartalmaz. Átlagosan 6–54 mg közötti mennyiségben tartalmaz karotinokat 100 g sárgarépa. Az α- és β-karotin részben átalakul A-vitaminná az emberi szervezetben. Már napi 5 dkg sárgarépa fogyasztása fedezi béta-karotin szükségletünket. Magas béta-karotin tartalma miatt a cigarettázók nem tolerálják, ugyanis nikotin jelenlétében a karotin fölösleg nehezen ürül ki a vérből.) Az A vitamin hiányra pedig a bőr, száj, torok, hörgők, gyomor, bél nyálkahártájának szárazsága, gyulladása, és fertőzáshajlama jellemző. Ilyenkor a sebek sarjadzása, hámosodása, gyógyulása is elhúzódó, gátolt, az epeútban és az epehólyagban kőképződési hajlam áll fenn. Az A-vitamin bőr, és nyálkahártyavédő vitamin, a bőr-, és nyálkahártyaelváltozások gyógyszere, és megelőző szere. A szem látóbíborainak is alkotórésze, hiányának következménye látászavar lehet (pl szürkületi vakság). A gyakori hosszas tévénézés, a számítógépek előtt töltött idő A-vitamin hiánytünetekhez vezet. Görz szerint a gépkocsivezetők egyik legfontosabb és rendszeres tápláléka a sárgarépa legyen!
 • C-vitamint (Noha a sárgarépa nyersen több C-vitamint tartalmaz, mint párolva, főzve, béta-karotin tartalmánanak csak 3%-a szabadul fel az emésztés során, ez az elkészítéssel, pépesítéssel, főzéssel, étkezési olaj hozzáadásával 39%-ra is feljavítható, de persze C-vitamin tartalma ilyen hőfokon már elillan. A C-vitamint más nyers gyümölcsből, zölsdségből is bevihetjük szervezetünkbe. A karotinoidok zsírban oldódnak, ezért a sárgarépát egy kevés (lehetőség szerint egyszeresen telített zsírsavat tartalmazó) zsíradék, pl. olívaolaj hozzáadásával pároljuk, hogy javítsuk hasznosíthtóságát.)
 • B1-vitamin ( A C-vitaminhoz hasonlóan érzékeny a hőre.) A B vitaminok a az idegrendszer vitaminjai.
 • B2-vitamint
 • B5-vitamin – pantoténsav
 • B6-vitamint
 • C-vitamin – segít megkötni a szabadgyököket, melyek károsítják a sejteket.
 • E-vitamint – Erősítő, regeneráló hatású, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.
 • H-vitamint  – A H-vitamin és a pantoténsav(B5-vitamin) bőrvédő vitaminok, a bőr és a nyálkahárták ellenálló képességét növelik  a gyulladásokkal szemben.
 • Kalcium
 • Káliumot 
 • Folsavat
 • Vasat
 • Magnéziumot
 • Foszfort
 • Cinket
 • Mangánt

A viatminokon túl tartalmaz még illóolajat, növényi hormont (fitoszterint) glutamint, almasavat, pektint, galaktint, xantophyllt, nyálkát, keményítőt, és még más hatóanyagokat, melyek nagy része az emésztést, a gyomor és bélműködést segítik elő. Ennyi szerintem éppen elég, hogy meggyőzzön bennünket arról, milyen értékes, és sokoldalú betegségmegelőző, betegség gyógyító gyúgynövény és étel a sárgarépa.

A zöldség íze főként a savaknak köszönhető.

 • glutaminsav (Főként glutaminsavat tartalmaz, de azért nyomokban más savak is megtalálhatók benne) 
 • borostyánkősav
 • katoglutársav
 • tejsav
 • glikolsav (gyümölcssav)
 • kávésav (a fő fenolos sav)

A sárgarépa kb.

 • 88% vizet
 • 7% cukrot
 • 1% fehérjét
 • 1% rostot (A rost főleg cellulóz, kisebb részben hemicellulóz és lignin. Elhanyagolható mennyiségben tartalmaz keményítőt.) A sárgarépa rostja Kalcium-pektátot tartalmaz, melyről azt tartják, hogy az epesavakat megköti a bélrendszerben. 
 • 1% hamut
 • 0,2% zsírt tartalmaz. 

 

superfood, sárgarépa, carrot, karota

Ha a sárgarépa ilyen egészséges, hogyan fogyasszunk belőle még többet? 

 • Házi kenyér, vagy pizzatészta készítése során víz helyett használhatunk sárgarépa levet is.
 • Süteményekbe kókuszreszelék helyett használhatunk reszelt sárgarépát is.
 • Levesek, tészták, szószok elkészítéséhez használhatunk húsleves alaplé helyett sárgarépa levet is. Pl. Sült csirkéhez sárgarépa szósz: olajon megpirítjuk a répát, fokhagymát, majd répalével pürésítjük, citromlével ízesítjük.
 • A rizsfelfújtba miután elkészült, keverjünk egy kevés reszelt sárgarépát.
 • Krumplipürébe: A krumplival együtt megfőzzük a sárgarépát is, majd együtt pürésítjük.

Korábban úgy gondolták, hogy a sárgarépa túladagolható, de kiderült, hogy a bőr – egyébként ártalmatlan – sárgás elszíneződéséhez extrém mennyiségű zöldséget kellene elfogyasztani. A sárgarépa sárga festékanyaga túlzott fogyasztás esetén sárgássá színezheti a szemet, az orrot, az arcot, a fület, ez azonban fogyasztásának időleges megszűntetésével elmúlik.

Egyetlen hátulütője

Kutatások szerint napi két adag, azaz mintegy 20 dkg sárgarépa fogyasztása néhány héten belül jelentősen, mintegy 10%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét, Ám mivel ez a növény hajlamos elraktározni a talaj vagy a műtrágyák nitráttartalmát, napi 5 adagnál több fogyasztása nem ajánlott.

Igen, a sárgarépa könnyen felszívja a műtrágyában található nitrátot és egyéb mérgező vegyületeket, mely ásott, nitráttal szennyezett talajvízkutakból öntözött, illetve erősen trágyázott földön nevelt növényben figyelhető meg. A magas nitrát tartalmú répából készült bébiétel a csecsemők és kisgyermekek számára halálos kimenetelű mérgezést okozhat. A nyolc hónaposnál fiatalabb csecsemők szervezetében még nem alakul ki a nitrát lebontó enzim, mely csak a gyermek három éves korára fejlődik ki teljesen. A nitrát a vérben a hemoglobinhoz kötődik, így az képtelenné válik az oxigénszállításra, ezáltal oxigén hiány lép fel a szervezetben, melynek hatására a kisbaba szája és bőre kékeslila színűvé válhat. Ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni!

Ezért különösen ajánlatos bio vagy házilag termesztett sárgarépát fogyasztani. Ha a sárgarépának még fényeszöld a levele, akkor friss, ezért még magas a vitamintartalma. Ha tehetjük vásároljunk bio sárgarépát, és tápanyagdús héjával együtt fogyasszuk! A tápanyagok túlnyomó többsége ugyanis a sárgarépa hájában és közvetlenül a héj alatt koncentrálódik, így lehetőleg ne pucoljuk meg, elég átdörzsölni egy durva felületű szivaccsal!

 

béta-karotin, carrot, répa

Röviden a dzsúszokról

Egy pohár dzsúsz fedezheti napi zöldség és gyümölcsadagunkat, ám érdemes tudni mi változik azáltal, hogy nem a hagyományos formáját választjuk elfogyasztásuknak. Ilyenkor Sissi hercegnő jut az eszembe, aki egy egész marhából főtt 2dl koncentrátumot volt csak hajlandó meginni, nehogy elhízzon. Tehát a a zöldségek és gyümölcsök feszes állagát a bennük lévő több trilliónyi sejtet körülvevő, merev sejtfalak biztosítják. A dzsúszok rajongói szerint a zöldség, és gyümölcsök levének kinyerésével a tápanyagok felszvídását tesszük egyszerűbbé, ám az így visszamaradt pépes rost rengeteg értékes tápanyaggal feleslegként megmarad. Márpedig a zöldség és gyümölcsök főként a héjukban, illetve közvetlenül a héjuk alatt tartalmazzák legértékesebb összetevőiket, mint pl az antioxidánsokat. A merev sejtfalak felbomlanak, mikor dzsúszt készítünk, és innentő gyorsan bomlásnak indul zöldség, gyümölcs, mivel a barnulást okozó enzimek azonnal működésbe lépnek. A gyümölcsök barnulása egyfajta védekező mechanizmus, mely a kártevők és baktériumok távoltartására alakult ki. A felvágott gyümölcs, vagy zöldség tehát megbarnul, és folyamatosan veszít ízéből, állagából. Az enzimatikus barnulást ugyan lelassíthatjuk azáltal, hogy vízbe, szirupba, hűtő-, vagy mélyhűtőszekrénybe tesszük (kivétel banán, ami éppen hűtőbe téve barnul meg), de teljesen leállítani csak főzéssel (90°C felett a barnulásért felelős enzim deaktiválódik) és friss citromlé ráfacsarásával tudjuk, mert a savak leállítják az enzimek működését.

FRISS GYÜMÖLCS, ZÖLDSÉG

Mikor friss gyümölcsöt fogyasztunk, azok tápértéke maximális. A vitaminok és a rostok is 100%-ban , sőt az ízek is rágás közben egyre jobban érvényesülnek. Azonban ha egészben fogyasztjuk a zöldségeket, gyümölcsöket, akkor emésztésük a rágással és a nyálban lévő enzimekkel kezdődik, majd a gyomorban  lévő emésztőnedvekkel folytatódik. Ha a zöldségeket, gyümölcsöket egészben fogyasztjuk, a sok rágás miatt valószínüleg kevesebbet fogyasztunk belőlük, mintha egy pohár dzsúszt innánk meg.

FŐZÉS

A főzés tápanyagveszteséget okozhat, azonban bizonyos módszerek segítik a tápanyagok hasznosulását.

TURMIX-ITALOK, SMOTHIE-K

A Turmixgépekben aprított zöldség, gyümölcs, magvak gyorsan pürésíthetők, a rosttartalom is megmarad, de a gyümölcs, zöldség felaprításával a sejtekből felszabaduló és a levegővel érintkező enzimek működésbe lépnek, és elkezdik lebontani a tápanyagokat. Az oxidáció tehát mindenképpen felgyorsul, ezért azonnal kell fogyasztanunk, mert az enzimek működése miatt friss ízét, és az érzékenyebb antioxidánsokat, mint pl C-vitamin tartalmát gyorsan elveszíti. Fontos megjegyezni azt is, hogy a citruslé savtartalma károsíthatja a fogzománcot! A turmixitalokban tehát a vitaminok és a rostok kb 90-100%-ban megmaradnak!

Sárgarépás-smoothie 1 (2 nagy pohárhoz)
 • 2 sárgarépa
 • 1 grépfrút
 • 1 narancs
 • 1 banán
 • 1/2 citrom, vagy lime leve
 • kivi (díszítéshez)

A sárgarépát megtisztítjuk, a grépfrútot, narancsot alaposan kimagozzuk, mert ha a gyümölcshúsban mag marad, ami a turmixgépbe kerül, akkor kellemetlen keserű ízűvé válhat a smoothie-ink. Minden hzzávalót összetturmixolunk, kivi szeletekkel díszíthetjük.

Sárgarépás smoothie 2 (4 pohárhoz)
 • 250 ml sárgarépalé
 • 200 g joghurt
 • 4 db (fürj)tojás
 • 2 ek citromfű
 • 2 ek metélőhagyma
 • 1 ek petrezselyem
 • 1 csipet Cayenne bors
 • ízlés szerint só, bors
 • 350 ml ásványvíz
 • fűszernövények a díszítéshez

A sárgarépalevet és a joghurtot, a nyers tojásokat turmixgépben nagy fokozaton összeturmixoljuk, sóval, borssal, Cayenne borssal ízesítjük. Finomra vágott metélőhagymát, citromfüvet keverünk hozzá, majd felöntjük vízzel. A poharakba töltött smoothi-t fúszernövényekkel dekoráljuk.

GYÜMÖLCSCENTRIFUGA, SLOW-JUICER (LASSÚPRÉS)

A gyümölcscentrifuga gyorsan ledarálja a fás rostokat is, azokat különválasztva tiszta gyümölcslevet kapunk, a rostanyag tehát szinte teljesen kiválasztódik. A centrifugával kinyert dzsúsz szinte alig tartalmaz rostot, s a rostokkal együtt a héjban, és az alatta található antioxidánsokból sok elvész. Kilenc közepes sárgarépából 1 pohár dzsúsz lesz. Rostok nélkül a dzsúsz íze és cukortartalma is az egész gyümölcsökhöz képest koncentráltabb, szemben a rágással, ahol az ízanyagok lassabban szabadulnak fel. 250 ml dzsúsz több, mint 5 tk cukrot tartalmazhat. A vitaminok kb 70-90%-a, a rostoknak mindössze 0,1%-a marad meg. A lassúprés valamivel kevesebb rostot választ ki, mint a gyümölcscentrifuga.

A sárgarépa zöldje

A sárgarépa zöldje is ehető, bár emberi fogyasztása nem túl gyakori. Zöldje kesernyés ízű, ezért sokan kidobják. Kár érte, mert rendkívül jó hatással van az egészségre. Sokkal gazdagabb vitaminokban és ásványi anyagokban, mint maga a répa. Sokan nem a keserű íz miatt kerülik a sárgarépa zöldjét, hanem mert mérgezőnek hiszik. Valóban termel egy furokumarin nevű anyagot, ami néhány embernél enyhe allergiás reakciót vált ki. Használhatjuk levesbe, salátába és pestohoz. Olaszországban előszeretettel adják omletthez vagy tojássalátához. Főzéssel elnyomhatjuk a kesernyés ízvilágot. Ha nyersen fogyasztanánk, és szeretnénk csökkenteni az intenzív ízt, adjuk édes gyümölcslevekhez, például almához. Erre a célra a sűrű vetések egyelésénél kihúzgált (még vastag gyökeret nem fejlesztett) növények a legalkalmasabbak.

répa, murok, carrot

 • A sárgarépa levele sötétzöld színű, tele van klorofillal. Ezáltal hatásos vértisztító, méregteleníti a májat, valamint fokozza a vörös vértestek képződését.
 • Sok benne az antioxidáns, ami segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását.
 • A sárgarépa zöldje gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Sokkal több benne a K-vitamin, mint bármely más zöldségben. Ez a vitamin segíti a véralvadást és a sebgyógyulást. Hatszor több benne a C-vitamin, mint a répa gyökerében.
 • Magas a káliumtartalma, ami fontos a szív-és érrendszeri egészség megőrzésében.
 • Rendkívül sok benne a rost, ezáltal megkönnyíti az emésztési folyamatokat.
 • Antiszeptikus, fertőtlenítő hatású. Használhatjuk sebek fertőtlenítésére, valamint a szájhigiénia megőrzésére. Megszünteti a kellemetlen leheletet és a fogínygyulladást.
 • Vízhajtó hatása van, ezért segíti a vese méregtelenítését, valamint a kövek kialakulásának megelőzését. A már létező vesekő megszüntetéséhez is hozzájárulhat, különösen tea formájában.

Sárgarépa levél tea

Szárított, vagy friss leveleiből készített tea csökkenti a vérnyomást.

Két csészényi friss répalevélhez adjunk 8 csészényi forró vizet. Hagyjuk kihűlni, szűrjük le és már fogyaszthatjuk is.

Mindenkinek jó egészséget!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.