NAPFÉNY és VÍZ – A mozgáshoz szükséges energia

Sokan úgy gondolják, hogy az öregedés leghatásosabb ellenszere a vitaminokban gazdag, táplálékkiegészítőkkel feltupírozott táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás. Vagyis az emberek túlnyomó többségét ha megkérdeznéd arról, hogy egészséges életmódot folytat-e, ezeket a dolgokat mérlegelné magában. Az egészséges táplálkozás valóban fontos… Ha nem étkezel megfelelően, nem lesz elég energiád, és nem leszel képes rábírni magad egy kis mozgásra, hiszen éppen elég megterhelő utolérned magad a nap végére, és behuppannod a TV elé.

Ahhoz hogy elkezdj egy sportágat gyakorolni, nem kell különösebb fizikummal rendelkezned, mégis a sportolókon megfigyelheted, hogy az egyes sportágak milyen irányban befolyásolják a testalkatot. Ha gyerekkorban, és rendszeresen sportoltál – én úsztam – tudod miről beszélek. Más-más alkat jellemzi a táncosokat, balettosokat, jégkorcsolyázókat, futókat, úszókat, ping-pongozókat, gerelyhajítókat. Ha gyerekkorban aktívan sportoltál, az felnőtt testalkatodon maradandó nyomot hagy, mely évek múlásával sem sokat változik. Mikor a csont és izomrendszer fejlődésben van, és egy szabályos, technikailag tökéletesített mozgásformával, magas fokú fizikai terhelésnek van kitéve, az befolyásolja, sőt meghatározza a későbbi erőnlétet, terhelhetőséget, kondíciót, mindamellett, hogy önfegyelemre tanít, kitartásra, szívósságra, és a – különösen felnőtt korban jelentkező – restség leküzdésére. Fontosak a szabályok, egy edző tanácsai, és lelkesítő magatartása, de egy kedves barát is sokat jelenthet, ha például nem egyedül kezdesz bele valami újba. Ösztönző erővel bír, és a kitartásban is támogat.

A rendszeres testmozgás karbantartja a testet. Minél korábban elkezded, annál biztosabb lehetsz benne, hogy tested “olajozottan” működik. Ha valami eltérést tapasztalsz a korábbiaktól, azt gyorsan észreveszed, hiszen a testmozgás által alaposan megismered magad, hogy mire vagy képes. Jól tudod például hogy gyermekkorodban mennyire voltál hajlékony, mely mozgásformák, mozdulatsorok azok, melyeket könnyen elsajátítottál, jól álltak neked, és melyek azok, amelyekben kevesebb sikerélményed volt. Felnőtt korra folyamatos gyakorlás nélkül nyilván elsatnyul az, ami felelslegesnek tűnik a test számára, és az izmok bemerevednek. A test már csak ilyen prakikus kis jószág: oda küld energiát, ahová kell, nem pazarol. Ha most hosszú kihagyás után megpróbál újabb lendületet venni az életed, hamarosan bemutatok két nagyon egyszerű, pénz nélkül hozzájutható energiaforrásokat, melyekből feltöltekezhetsz.

Az egészséges test karbantartásához nem kell feltétlen hosszú órákon át sanyargatnod magad, ám minden nap ajánlatos egy kevés olyan tevékenységet, sportot gyakorolnod, mely kilazít, kinyújt, és egy kicsit meg is izzaszt. Ha a fizikai aktivitást életed szerves részévé teszed, rövidesen javulni kezd a közérzeted is. Megfigyeltem például, hogy a nagymamák micsoda erőre kapnak, mikor megszületik az első unokájuk! A gyerekek fizikálisan is megfiatalítják a nagyszülőket, hiszen ők még olyan mozgékonyak! A kutyákkal is hasonló a helyzet, kifejezetten hasznos az ember egészségi állapotát tekintve. Talán furcsa őket egy lapon emlegetni – de mozgásra késztetik az embert észrevétlenül, szimplán a jelenlétükkel.

A mozgás abban is segítségedre lehet, hogy ne tompuljanak el az érzékszerveid, szeresd az ízeket, kint lenni a jó levegőn. Például ha a sétát, nordic-walkingot választod mozgásformának, és mindig ugyanazon a kedves ösvényen haladsz egy erdőn, mezőn például, akkor könnyen megfigyelheted az évszakok, az időjárás, és a természet váltakozásait, sőt a szaglásodat is fejleszti, amit egy nagyvárosi forgatag éppen tompítani igyekszik. Jól emlékszem, mikor felköltöztem Budapestre, vagy fél évig fintorogtam, mert nem tudtam hogy vegyek úgy levegőt a nagyvárosban, hogy ne öklendezzem a szagoktól. Eljött azonban az idő, amikor feltűnt, hogy már nem zavarnak a szagok, vagyis az orrom hozzászokott, belefásult a tehetetlenségbe…

A mozgás jót tesz a szívednek, az izmaidnak, a csontrendszerednek, a bőrödnek, sőt képes kikapcsolni, és átállítani az agyadat egy hosszú munkanap előtt, vagy után. Az egyéni sportok általában, nagyon hasonlóak egy meditációhoz. Még most is szerencsésnek érzem magam, amiért annak idején az úszást választottam. A víz egy teljesen más közeg, és aki otthon érzi benne magát az tudja, hogy minden szempontból ideális, biztonságot nyújtó új hallmazállapot, mely rögtön gondoskodik testünk hűtéséről is, így kevésbé megterhelő a fizikális aktivitás, sőt, levesz a gravitációs nehézségekből is, vagyis vízben könnyebben mozgunk. Az úszást egyébként mindenkinek ajánlom, például anyukámnak, aki nem szeret izzadni, hiszen a vízben nem kell. Mégis izzadj meg, és lehetőség szerint kombináld egy jó szaunázással!

Édesapám mindig fontosnak tartotta a sportot, édesasányám pedig a művészeteket. A test karbantartását talán még többen számba veszik, de a szellemet és lelket is érdemes kényeztetni ám! Habár van egy ilyen mondás: “az ember holtáig tanul”, az emberek nem szeretnek tanulni, megpróbálják megspórolni a dolgokat, és hogy kimerészkedjenek a komfortzónából, csak a muszáj kérdésekkel foglalkoznak. A muszáj kérdések pedig leuralják az emberek aktív idejét, és már nem kényeztetésnek élik meg a kikapcsolódást, az érdeklődést mások, vagy bizonyos dolgok iránt, hanem szeretnék ha testük gombnyomásra tenné a dolgát. Valamikor – nem is olyan régen – a nők kézimunkáztak: kötöttek, horgoltak, hímeztek, varrtak, szőttek, relytvényt fejtettek, a férfiak sakkoztak, kártyáztak., játszottak valami hangszeren. Ezek mind olyan tevékenységek, melyek képesek kikapcsolni az agyat. Amikor stresszes a munkahelyi életed, akkor bizony jó volna otthon, szerető családban kikapcsolódni, de legkézenfekbőbb megoldásként a facebook gombjai kínálkoznak fel. Nem jól van ez így – te is tudod – de ez tűnik a legkönnyebbnek: lájkolni, vagy egyéb hangulatjeleket társítani bejegyzésekhez – mintha csak fontos volna a véleményedet kifejteni az adott témákban. Rengeteg információt vagyunk képesek begyűjteni az interneten, de ezeket az információkat nem tanulásra használjuk, nem egymással közösen éljük meg, csupán megosztjuk egymásnak, mint két magányos ember két külön bolygón. Az így kapott információt nem raktározzuk el mélyen, csupán kikapcsolódást keresünk bennük. Nos, ha nincs semmire sem energiád, vagy nem érzel magadban különösebb erőt, hogy lemondj a facebookról (ahol egyébként órákat is el lehet tölteni a semmivel), akkor figyeld meg a növényeket, hogy vajon ők miből nyerik a növekedéshez szükséges energiát, vagy hogy mitől indul be tavasszal az a robbanásszerű fejlődés, mely mindent képes felpezsdíteni. Habár az élet rohamos tempóban reagál a tavasszal kezdődő egyre több, és melegebb napfényre, az esőzésekre, rendkívül megnyugtató látvány is egyben, hogy a természet tudja, és magától teszi a dolgát, talán nem másért, mint hogy gyönyörködjünk benne, és megegyük belőle, amire szükségünk van.

Kerünkben már nyílik a Fekete Hunyor
Kerünkben már nyílik a Fekete Hunyor 2020. február 28.

Ahogy nekünk embereknek szükségünk van a megfelelő táplálékra, a növényeknek is szükségük van a megfelelő minőségű földre. Nyilván tudod, hogy van savas, meszes, agyagos, löszös, homokos talaj, ennek megfelelően vannak bizonyos növények melyek különösen egy típusra specializálódtak, és csak abban érzik jól magukat. Mondjuk, hogy a növények, vagy magok a megfelelő földbe kerültek. Mire van ezek után leginkább szükségük a kiegyensúlyozott, szép növekedéshez, vagy neked a testmozgáshoz? Az előbb már említettem: napfényre és vízre. A növényeknek a megfelelő tápanyagokat a föld biztosítja, de a növény nem képes szimplán a földből felszívni a tápanyagokat, csak ha az kellően nedves számára. A megfelelő földből tehát a napfény és a víz együttesen képesek növekedésre sarkallni a magokat, és hiszem hogy az emberek számára is ez a két dolog rendkívüli fontosággal bír. Az ember ugyan nem csak vízzel és napfénnyel táplálkozik, hanem megeszi a növényt, a zöldséget, gyümölcsöt, mely víz és napfény által növekedett, sőt megeszi az állatot is, mely megette a növényt korábban. Az ember tehát többszörösen áttett formában, de mégiscsak vízzel és napfénnyel táplálkozik. A napfény és a víz segítenek a megfelelő táplálék megszerzésében és hasznosításában is, egyfajta szabályra, és rendre ösztökélnek. A szabadban töltött idő javítja az étvágyat, és mozgásra, sétára, kertészkedésre, tevékenységre késztet. A legtöbb sportágat kint a szabadban gyakorolják, vagy legalábbis valamikor kint gyakorolták. Ebből nőtte ki magát, hogy az élsportolók minden időben gyakorolhassák kedvtelésüket, létesítettek számukra hatalmas komplexumokat, ahol minden időben ideális körülményeket igyekeznek biztosítani az adott sportág gyakorlásához. De a szabad levegő serkenti csak igazán az étvágyat, a természetes ízek utáni vágyat, a mozgás utáni vágyat, kikapcsolódást, kiengedést, lazítást, aktív pihenést, társas tevékenységeket, vagyis a motívációt a mozgáshoz a napfény hozza meg! A napfény rengeteg dolgot támogat, miközben fenntartja és fejleszti az érdeklődést, vagyis javítja az életminőséget.

A Földre minden egyes nap négyzetméterenként mintegy 175 watt energiát hoznak el a Nap sugarai. A fény vagy elnyelődik, vagy szétszóródik. A fény nagy része visszaverődik az űr felé, de valamennyit képesek vagyunk, mi és a növények is hasznosítani ezekből. Azt a sejttevékenységet, melynek során a szén-dioxid vízzé, és szénné alakul át, fotoszintézisnek hívjuk. A fotoszíntetizáló sejtekben lévő színanyag elnyeli a napfényt, amitől annak elektronjai gerjesztett állapotba kerülnek, és elhagyják atomjukat. A sejtek ezeket elektronszállító rendszerükkel az energiatároló ATP és NADPH molekulákhoz terelik. A kinyert energiából a a sejt cukormolekulákat képez. A folyamat fenntartásához az elektronokat a sejt vízbontással szerzi, ennek folyamán pedig oxigén szabadul fel. A legismertebb színanyag a klorofill-A, mely elnyeli a vörös és kék fényt, miközben visszasugározza a zöldet, ezért lesz a növények tübbsége zöld. A napfény ahogy a növénynek a fotoszisntetizálásban segít, az embert fokozott D-vitamin-termelésre serkenti. A D-vitamint testünk is képes előállítani, de idővel egyre kevesebbet termel belőle. Márpedig idős korban, ahogy gyerekkorban is, fokozott a szervezett D-vitamin szükséglete, hiszen olyan fontos próblémák leküzdésében nyújt segítséget, mint csontritkulás, szívbetegségek, depresszió, cukorbetegség, és még sok más kórság.

Azt gondolom a természetben nagyon hasonlóak az igények. A Nap sugarai minket embereket is képesek átváltoztatni. Ahogy kijön a jó idő, és felerősödik a nappali órák száma, biztosra veszem, te is örülsz egy kicsit, és fellélegzel, hogy vége a télnek. Érdemes magadnak feltenned a kérdést: Vajon elegendő időt töltök a szabadban? Az ablakon besütő nap bár szívderítő látvány, talán érzed, hogy nem elég. Minden nap legalább fél órát kellene napfürdőzni, ennyivel már serkenthetjük az életkedvünket! Itt nyilván nem a kánikula legmelegebb óráira gondolok, amikor tojást lehetne sütni a fejünkön, sem a veszélyes UV sugárzásos napszakokra, hanem a kellemes évszakokra, mint a kora tavasz például,  vagy nyáron a kora reggeli, és a lemenő nap sugaraiban töltött időkre, amikorra érdemes betervezni egy-egy kellemes sétát! Kapóra jön, ha szereted az állatokat, és történetesen van egy kutyád, mert éppen a megfelelő kikapcsolódást biztosíthatja számodra!

A napfény összefüggésben van számos folyamattal a világban. A Földre érkező napfényhez viszonyítjuk az időt. A napfény állítja be a tengerekben az apály-dagály rendszert, a nappalok, és éjszakák váltakozását, és – ha elég időt töltesz kint a szabadban – a te saját életritmusodat, és alvás periódusodat, vagyis biológiai órádat is! A napfény hiánya serkenti szervezetünkben a melatonin-termelést, melynek fontos szerepe abban nyilvánul meg, hogy lenyugtassa esténként a szervezetet, és előkészítse az alvásra., míg maga a napfény serkenti a szerotonin-termelést, mely felelős az éberségért, és biztosítja a felkeléshez szükséges energiát. Mindenki számára jól láthaóan ez egy libikóka, akárcsak az apály-dagály, mindennek van egyensúlyi állapota, és ritmusa… az alvás-ébrenlét ritmusának beállításában szerepet játszik tehát a napfény.

Gondolom gyerekkorban a frissen ébredés nem okozott senkinek sem gondot. Jómagam nagyon elcsodálkoztam, amikor 35 évesen azt tapasztaltam, hogy már nem pattan ki olyan hirtelen a szemem. Ez összefüggésben van azzal, hogy gyerekkorban időnk java részét még kint töltjük a szabadban, vagyis a szervezet több szerotonint termel. Napjaink nagy részét ma azonban nem a négy fal között töltjük? A házban, az irodákban, a bevásárló üzletekben egészségelen napfényhiányos környezetben, ezáltal lelassul az ébredés folyamata, öregszik a szem, romlik a kedélyállapot csökken az életkedv. Vess csak egy pillantást a szobanövényeidre! Nem kényesebbek, nehezebben biztosíthatók számára az életfeltételek, mint kint a szabadban nevelkedő társaik számára? A fényhiány, és a depresszió közötti összefüggés immáron közhely… A lámpák fényét ugyan kiválaszthatjuk, hogy meleg, a napfényhez hasonló tartományba essen, azonban a kék színtartományban is túl sokat időzünk, mint a telefonjainkat, laptopjainkat, tévénket figyelve. Persze próbálunk eleget tenni az iskolai, munkahelyi igényeknek – nem mondom – könnyű a csapdába beleesni… A lámpák fénye alig néhány százaléka a kinti természetes fénynek, éppen ezért nem vethető össze a napfénnyel, mely felöleli a teljes színspektrumot! A napfény sokkal intenzívebb, és képes energiával feltölteni, sőt számos pozitív reakciót indít be szervezetünkben, amire egy jól megválasztott lámpa sajnos nem képes. A sötétségnek, a lámpafénynek a hangulatát azonban lehet, és tudjuk is élvezni. A dán lámpadesigne-ról, az izzók erősségéről Meik Wiking Hygge című könyvében remekül ír, mely azt példázza, hogy a dánok, mint a vámpírok Euróba többi nagyvárosában hunyorognak a nagy fényű házibulikon. Valójában nem voltam még Dániában, de megértettm a hasonlatot, miután rátaláltam a kedvenc izzómra amely remek hangulatot biztosít a konyhánknak. Abban különbözik a többi izzótól, hogy kicsit pontszerűen világít, nem olyan széles látószögben, ahogy a többi. Gyönyörű sárgás a fénye, az üveg-, és fémtárgyak, csakúgy csillognak, ragyognak, életre kelnek benne. Egyszerűen ünnepies ez a fény, habár nem túl erős. Nézzétek meg az alábbi videót, és rájöttök, milyen érdekes dolog a fény, és hogy milyen keveset is tudunk róla.

És most térjünk át a vízre… A testünket alkotó hozzávetőlegesen 100 billió sejt túlnyomó része vízből áll. Ez a legfontosabb alkotóelemünk: kb 70%-unk. A víz juttatja el a számos létfontosságú tápanyagot testünk különböző szerveihez, a víz szabályozza a testhőmérsékletünket, szöveteink nedvességtartalmát, így biztosítja bőrünk puhaságát, rugalmasságát. Víz nélkül az ember csak por és hamu. A víz jobban hidratál bármely csodaszernek reklámozott arckrémnél! Kezdjük a napot egy jó pohár vízzel, mely nélkül nincs élet! A víz kétség kívül a legolcsóbb elixír az öregedés ellen! Amikor megszületünk kb 80%-unk vízből áll, és ahogy idősödünk úgy fogy, és fenyeget minket a kiszáradás veszélye, ezért gondoskodj róla, hogy minden nap megfelelő mennyiségű folyadékot vigyél a szervezetedbe! A víz gondoskodik testünk folyamatos, belső tisztán tartásáról, ezért ha a vizeleted sötét, azt jelenti nem ittál eleget! A víz tisztítja meg testünket a túlzott táplálkozással bevitt fölöslegtől is, az emésztési folyamatok során keletkezett, a szervezet számára már használhatatlan végtermékektől és mérgező anyagoktól. Ezért ne spóroljunk a víziváson, nem olyan nagy kellemetlenség többször járni illemhelyre, mint amilyen egészségtelen nem eleget inni!

Sajnos, ahogy idősödik az ember, egyre kevésbé érzi teste figyelmeztetését a vízivásra, vagyis, ahogy romlik az ízérzék, romlik a szomjúság érzet is. Ezért nagyon fontos még fiatalkorban hozzászoktatni magunkat a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelhez, szükség esetén mérd ki a napi adagot, melyet szépen, lassan napközben el kell fogyasszál! Mivel a víz különböző mértékben oszlik el a szervezetünkben, nem árt tudni, hogy a szerveinknek különösen magas a víztartalma, ezek között is kiemelkedik az agyunk, melynek kb 85%-a víz. Ha az agy nem kap elegendő vizet, könnyen dekoncentráltak, zavartak leszünk. Sokszor látunk ilyet idős embereknél.

A napi szükséges folyadékmennyiséget testsúlyra vetítve kilónként napi három centiliterben határozzák meg, ami 30 kilogrammonként egy liter víznek felel meg. Általános nézet szerint 8 pohár vízzel is szokás meghatározni, mely megegyezik a Mayo Clinic, és az Orvostudományi Intézet által ajánlott mennyiséggel. Ezek persze csak átlagok, hozzávetőleges értékek, melyek nyilván több tényezőtől is függnek. Például nagy melegben, mikor sokat izzadsz, ennél lényegesen többet kell innod, vagy ha sportolsz például, és izomgörcsökkel találkozol, nem árt tudni, hogy ezek is többnyire folyadékhiányra utalnak. Minél nagyobb a testtömeged, annál több folyadékra van szükséged! Vagy ha kávézol, alkoholt fogyasztottál, vedd figyelembe, hogy ezek vizelethajtó tulajdonságuknál fogva dehidratáló folyadékok, és vizet vonnak el a szervezettől, ezért mindenképpen növelned kell a folyadékbevitelt, pótolnod az elhasznált vizet szervezetedből. Az edzések, akár a rövid séták, szaunázás, de még egy masszázs, vagy egy hosszabb repülőút során is több vizet veszít a szervezet, mint átlagosan. Azt sem árt tudni, hogy a mértéktelen táplálkozással, vagy a félkész, a gyorséttermi, vegyészeti úton előállított műételek fogyasztásával fokozott mennyiségű mérget viszünk a szervezetünkbe, melyek miatt megint csak megnövekszik testünk vízigénye.

Hogy neked konkrétan mennyi vízre van szükséged, magadnak kell ráérezned. Hallgass tested jelzéseire, és hallgass a józan ítélőképességedre! Valószínüleg tisztában vagy vele, hogy eleget teszel-e szervezeted folyadékbeviteli szükségleteinek. Még ha nem  is méricskéljük tudjuk, hogy általában eleget iszunk-e? Hosszú távon felismerhetők a dehidratáltság tünetei, de jobb, ha magunktól felismerjük, hogy több folyadékra van szükségünk, és megpróbáljuk magunkat ivásra ösztönözni.  Az elégtelen vízfogyasztás székrekedést okoz, a méreganyagok felhalmozódnak a szervezetben, hajlamosak leszünk túl sok ételt fogyasztani, és a vese is károsodhat. mindemellett fejfájás, később pedig nyaki, gerinc, és ízületi problémák is kialakulhatnak. Ezt valahogy úgy képzeld el, hogy először a szervekhez jut el a víz, majd ami marad, (ha marad egyáltalán), az jut el a porcokhoz. A porcok ugye két csont között biztosítják a megfelelő mozgást, úgymond ők a kenőanyagok, hogy ne a csont a csonttal érintkezzen, és kopjon. Tehát vigyázni kell, mert a szervezeted számos területén jelentkezhetnek a dehidratáltság jelei.

A folyadék tiszta víz legyen! Mi számít tisztának? Talán a forralt víz az, ameyben nagyjából biztosak lehetünk, ezért rögtön a zöld és számos gyógyteát javaslom rendszeresíteni. A teázás azért nagyszerű, mert a víz jó tulajdonságaihoz hozzáadja a maga plusz jó tulajdonságait, és ezek együttesen hasznosulnak. Kis mértékben, de ételeink víztartalma is hozzáadódik folyadékbevitelünkhöz, ezért az is számít, hogy azok mennyire nedvdúsak, például mennyi levest eszünk? Vagy mennyi zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, melyben desztillált víz tisztaságú víz van. A levesek általánosságban nézve nagyon egészségesek, hús-, és csontlevesek például hialuronsavban és kollagénben gazdagok, ezért öregedésgátló tulajdonságokkal is bírnak. A víz olyan gyógyszer, melyet nehéz túladagolni, de lehet. Nyilván nem egyszerre kell sokat inni, hanem szépen elosztva napközben, körülbelül óránként egy pohárkával. És igen, a folyadékbevitel növelését szervezetünk általában könnyen képes visszaállítani a megfelelő egyensúlyi állapotba. Különösen ha növelni szeretnéd napi folyadékbeviteled, eleinte biztosan többször kell majd a Wc-re látogatnod – később azonban ez normalizálódik. Szép fokozatosan szabad csak növelni a mennyiséget! Ne sokkold a szervezeted azzal, hogy eddig csak 1 liter vizet fogyasztottál, holnaptól pedig dupláját iszod meg! A szervezeted azonban lassan képes hozzászokni, hogy megkapja tőled a fontos üzemanyagot, és egyre jobban fogja hasznosítani is!

Tehát elég egy rövid séta a szabadban, előtte-utána egy jó pohár vízzel, és máris sokat tettél az egészségedért! Mindenkinek erőt, egészséget!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.